КДБ Білорусі готувало вбивство Шеремета ще у 2012 році — аудіозапис наради

Білоруська опозиція оприлюднила аудіозапис, на якому, як стверджують, записана нарада в кабінеті голови Комітету державної безпеки Республіки Білорусь від 11 квітня 2012 року. На плівці зокрема обговорюють усунення журналіста Павла Шеремета.

Видання «Білоруський народний трибунал» пише, що цю нараду присвятили початку діяльності секретного 7-го відділу антитерористичного підрозділу КДБ РБ «Альфа». Джерело видання повідомляє, що його створили для вирішення «брудних» завдань, в тому числі щодо усунення політичних конкурентів.

На запису нібито голова КДБ Білорусі у 2008-2012 роках Вадим Зайцев зазначає, що завдання організації політичних вбивств поставив перед КДБ особисто президент Олександр Лукашенко і виділив на ці потреби $1,5 млн.

На нараді обговорюють використання отрут і вибухових речовин. Також обговорюють цілі за межами Білорусі. Зокрема йдеться про журналіста Павла Шеремета, який в той час мешкав в Росії. Його пропонують підірвати.

«Ось по Шеремету потрібно спрацювати... Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цього щура зовсім... Ані рук, ані ніг не зберуть», — йдеться в розмові (увага, на запису присутня ненормативна лексика).

Автівку журналіста Павла Шеремета підірвали у Києві 20 липня 2016 року. Від отриманих травм він помер. Замовників досі не знайшли.

Вчора ж Національна поліція України повідомила, що отримала в розпорядження інформацію щодо можливих замовників вбивства Павла Шеремета.

«У грудні 2020 року слідство Нацполіції отримало за допомогою Служби зовнішньої розвідки України певну інформацію, що представляє інтерес в розслідуванні підриву журналіста Павла Шеремета в 2016 році. Документи та аудіозаписи, крайні з яких датовані 2012 роком, вже надійшли в розпорядження слідства. Фрагменти інформації, яка є в розпорядженні слідства Нацполіції, опубліковані в мережі Інтернет. На оприлюднених записах невстановлені особи обговорюють питання вбивства журналіста Павла Шеремета».

В Нацполіції повідомляють, що вони отримали дозвіл на проведення слідчих дій в одній з європейських країн. А особу-розпорядника переданої інформації запросили для проведення слідчих дій. 

Опубліковано записи розмов, у яких планують «зачистки» у Мінську. Дуже схоже, що це голоси наближених Лукашенка (аудіо)