Керівник мережі штабів Навального оголосив про її розпуск — аби влада не звинуватила в «екстремізмі»
Getty Images

Соратник політика Олексія Навального Леонід Волков оголосив, що офіційно розпускає мережу регіональних штабів політика.

Волков написав на Facebook, що колишні штаби стануть самостійними політичними організаціями, «які будуть займатися розслідуваннями і виборами, громадськими кампаніями і мітингами».

«Збереження роботи мережі штабів Навального в нинішньому вигляді неможливе. Його негайно підведуть під статтю про екстремізм і це спричинить кримінальні  строки для тих, хто працює в штабах, хто співпрацює з ними, хто їм допомагає», — пише політик.

Він наголосив, що нині штабам «не допоможе жоден ребрендинг» й фонд Навального не зможе навіть зробити вигляд, що «це тепер якась інша організація».

Лише «експерти» зі слідчого комітету вирішуватимуть, це інша організація або та ж сама, і тут вже не треба бути експертом, щоб передбачити, що вони вирішать. На жаль, працювати в таких умовах неможливо. Ми офіційно розпускаємо мережу штабів Навального

В середині квітня прокуратура Москви вимагала визнати екстремістськими організаціями штаби Навального і два фонди політика — Фонд боротьби з корупцією та Фонд захисту прав громадян. В рамках судового розгляду організаціям заборонили вчиняти певні дії, а штаби Навального стали зупиняти свою роботу.

Захист ФБК заявив позов про розсекречення матеріалів справи про визнання фонду екстремістською організацією, повідомив «РІА Новини» адвокат. Він також сказав, що Навальний через представника попросив суд дати йому можливість брати участь в слуханні про визнання ФБК екстремістською організацією.

Мосміськсуд повідомив, що 17 травня розгляне по суті позов прокуратури про визнання ФБК екстремістською організацією.

Проти Навального, Жданова і Волкова порушили кримінальну справу

Навальний і його соратники Іван Жданов і Леонід Волков є підозрюваними у кримінальній справі про створення некомерційної організації, що зазіхає на особистість і права громадян. Про це йдеться в матеріалах позову про визнання структур Навального екстремістськими організаціями. Матеріали опублікували на сайті Навального.

Справу порушило 4 лютого головне слідче управлінням СК Росії по частині 1 статті 239 КК РФ.

За це передбачено до чотирьох років позбавлення волі.

Як зазначає «Медіазона», ця кримінальна стаття передбачає, що засуджені за нею не можуть балотуватися на будь-які виборні посади протягом п'яти років після зняття чи погашення судимості. Відповідні зміни до законодавства були внесені навесні 2020 року.

У лютому Навальному замінили умовний термін на реальний по справі «Ів Роше» і оштрафували на 850 тис. рублів у справі про «наклеп на ветерана».

Проти Волкова в січні порушили справу про залучення підлітків до протестів.

На акціях на підтримку Навального в РФ затримали майже 1,8 тис. осіб