Керівник Samsung сяде на два з половиною роки за хабар президенту
Getty Images

Віцепрезидент Samsung Electronics, фактичний керівник Samsung Group Лі Чже Ен отримав два роки і шість місяців в'язниці у справі про хабарництво. Про це повідомляє Reuters.

Також його визнали винним у розтраті і приховуванні злочинних доходів на суму близько 8,6 млрд вон ($7,8 млн).

У 2017 році Лі Чже Єна засудили до п'яти років у справі про хабарі на суму $6 млн США, в 2018-м строк замінили на умовний.

У 2019 справу відправили на повторний розгляд. Як пише Reuters, рік, який він відбув під вартою, зарахують до нового строку.

Чи Чже Ен повернувся в ту саму в'язницю, де відбував попереднє ув'язнення.

Корупційний скандал в Samsung пов'язаний з колишнім президентом Південної Кореї Пак Кин Хє, яка в 2018-му отримала 25 років за зловживання владою, вимагання та розголошення держтаємниці. За версією слідства, Лі Чже Ен давав хабарі чиновникам, щоб заручитися підтримкою Пак Кин Хє.

Віцепрезидента Samsung і інших найбільших в Південній Кореї бізнесменів звинувачували в тому, що вони давали хабарі Чхве (Цой) Сун Сіль — близькій подрузі президента країни Пак Кин Хє.

Корупційні справи, а також те, що Чхве (Цой) Сун Сіль отримала несанкціонований доступ до державної таємниці, стали причиною імпічменту Пак Кин Хє.

31 березня 2017 Пак заарештовали й ув'язнили без доведеного звинувачення під приводом «запобігання можливому знищенню доказів». Її камера мала розміри лише 6,5 м2, як і в інших в'язнів. Режим дня і харчування був таким самим, як і в інших.

6 квітня 2018 року Пак Кин Хє визнали винною в корупційній змові зі своєю подругою Цой Сун Сіль, отриманні хабарів у розмірі близько 7 млрд вон кожною з них від корпорацій Samsung і Lotte, а також вимаганні хабаря у розмірі 8,9 млрд вон від корпорації SK, її засудили до 24 років позбавлення волі та штрафу у розмірі 18 млрд вон.

У Сеулі помер голова Samsung. Спадкоємці сплатять $9 млрд податків на спадщину