Київ остаточно припинив обіг паперових квитків у транспорті. Як тепер оплатити проїзд

Від сьогодні, 14 липня 2021 року, у Києві остаточно припинили обіг паперових квитків у громадському транспорті. Також вже не працюють кондуктори і купити квиток у водія теж не можна.

Як тепер оплатити проїзд?

Існує два варіанти.

1. Транспортна картка Kyiv Smart Card

Мінуси. Пластикову картку треба придбати за 50 грн (в метро або «Т-кіосках») і регулярно поповнювати (в метро, терміналах, у «Кабінеті киянина», додатку «Київ цифровий»). Здати картку назад не можна, тому це незручно для приїжджих.

Плюси. Якщо поповнювати картку одразу від 10 поїздок, можна зекономити. Вартість однієї поїздки у громадському транспорті зараз — 8 грн. А ось як вона змінюється в залежності від кількості куплених за раз поїздок:

  • 1-9 поїздок — 8 грн за поїздку;
  • 10-19 поїздок — 7,70 грн;
  • 20-29 поїздок — 7,40 грн;
  • 30-39 поїздок — 7,10 грн;
  • 40-49 поїздок — 6,80 грн;
  • 50 поїздок — 6,50 грн.

Пільгові категорії продовжать їздити за «Карткою киянина», яку так само треба валідувати кожну поїздку.

2. Одноразовий QR-код

Його можна придбати у мобільному додатку «Київ Цифровий», терміналах самообслуговування, «Т-кіосках», касах метро. QR-код, як і картку, треба підносити до валідатора, його ж пред’являють контролерам.

Мінуси. Зекономити не вийде. Скільки б ви не купували електронних квитків, ціна буде однаковою — 8 грн. Іногороднім заздалегідь треба встановлювати додаток «Київ Цифровий», інакше треба буде шукати точку, де придбати паперовий одноразовий QR-код. Також треба пам’ятати, що придбаний е-квиток у додатку зберігається лише 15 днів.

Плюси. З додатком не треба купувати пластикову картку та слідкувати за її поповненням. Придбати квиток у додатку можна в будь-який час, навіть вже у транспорті. Це зручно для тих, хто користується комунальним транспортом нерегулярно.

Оплачувати проїзд банківськими картами у більшості видів громадського транспорту Києва поки що не можна. Хоча така система досить давно працює у метро та на лінії борщагівського швидкісного трамваю.

Контроль посилили

Також у столичному транспорті вже не працюють кондуктори. Більшість з них перевели у контролери, тому кількість бригад на маршрутах збільшили, а сам контроль посилили. Штраф за безквитковий проїзд — 160 грн.

Контролери працюють зі спеціальним пристроєм, який сканує вашу картку або QR-код та підтверджує, що вони валідовані саме тут і зараз.

Фотоісторія. В цей день у 1966 році в Києві запустили перший у світі тролейбусний потяг винахідника Володимира Веклича