«Київавтодор» збереже велодоріжки на маршруті «Троєщина — Центр»
Zoya Zoya

«Київавтодор» стверджує, що не збирається прибирати велодоріжки з маршруту «Троєщина — Центр» на Трухановому острові у столиці.

Нині розробляють проєкт реконструкції дороги на острові. Активісти побоювалися, що в ньому на маршруті зникнуть велодоріжки.

Занепокоєння громадськості довкола веломаршруту «Троєщина — Центр»

Сайт Prozorro оприлюднив проєкт реконструкції «шести кілометрів дороги з облаштуванням велодоріжки уздовж берега Дніпра на Трухановому острові».

16 березня відбувся оголошений «Київавтодором» тендер на розробку проєктно-кошторисної документації. У конкурсі переміг Інститут «Київдормістпроект» із пропозицією 5,6 млн грн. Підрядник має розробити проєкт до кінця 2022 року.

За тендерною документацією, планують реконструювати другу вулицю острова — Паркову. На ній зараз покриття з залізобетонних плит.

На Трухановому острові дві основні вулиці — Паркова і Труханівська, велосипедисти активно користуються другою. Вона і є веломаршрутом «Троєщина — Центр», відкритим у 2015 році.

Велосмуга, яка наскрізно перетинає острів, з’явилася як частина цього маршруту. Згідно зі схемою організації дорожнього руху, вулиця Труханівська є пішохідною зоною з дозволом проїзду велосипедистам. Ще там дозволили їздити службовому транспорту і тим, хто живе на острові, за умови дотримання швидкості не більш як 20 км/год.

«20 липня 2018 року мене запросили на засідання земельної комісії, де представниця Департаменту архітектури КМДА презентувала концепцію розвитку Труханового острову. В частині транспорту було зазначено створення велосипедної доріжки вздовж лінії води Дніпра і повноцінної автомобільної дороги по вулиці Труханівській», — повідомила виданню «Хмарочос» Анна Даниленко, голова ГО «Велодень Київ».

Вона припускала, що нинішній тендер є втіленням цієї концепції КМДА. Даниленко побоювалася, що велодоріжку Парковою вулицею будуватимуть, аби звільнити Труханівську від велотрафіку.

Активістка повідомляла «Хмарочосу», що ця пропозиція не обговорювалася з велоспільнотою Києва, яка протягом останніх років виборювала велопішохідний Труханів острів.

Як розповіла Chas News Даниленко, «спочатку була публічна позиція заступника мера, що треба розвести потоки, що викликало величезне занепокоєння у велосипедистів, які користуються цим маршрутом, і три роки боролись за обмеження проїзду автівок».

Позиція заступника голови КМДА Олександра Густєлєва викликала негативні коментарі у соцмережах.

Скрін із переписки Густєлєва на Facebook

Активістка пояснила Chas News, що після обурення громадськості новину на сайті КМДА доповнили. А заступник мера пообіцяв,  що на вулиці Труханівській лишиться такий же пропускний режим. «Це все ж гарантія того, що вулицю не віддадуть під автостраду», — підсумовує Даниленко.

Новина на сайті КМДА тепер суперечить сама собі. Четвертий абзац — «існуюча ситуація є для всіх незручною і небезпечною. І розподілення, з одного боку, транспортного потоку, а з іншого велопішоходного — стає на часі». Останній, доповнений, абзац — «одночасно вулиця Труханівська незмінно залишиться частиною вже створеного веломаршруту «Троєщина — Європейська площа» і можливою для пересування пішоходів».

Позиція «Київавтодору»

У відповіді «Київавтодору» на запит Chas News назв вулиць не вказали. Але з неї випливає, що велодорожіки тепер будуть на обох вулицях Труханового острова.

Як повідомив нам Володимир Гузема, перший заступник гендиректора «Київавтодору», «в рамках реконструкції дороги на Трухановому острові не передбачається забезпечення вільного доступу транспортних засобів на острів, а також будь-яка зміна існуючої пропускної системи для транспортних засобів». Ця система нині, нагадуємо, включає й доступ велосипедистів.

Чиновник пояснив, що на територію острова мерія дозволила доступ «тільки обмеженій кількості автомобільного транспорту, задіяного в обслуговуванні об’єктів інфраструктури острова та спортивних баз».

«Реконструкція дороги дозволить скоротити шлях відпочиваючих між перехоплюючим паркінгом, розташованим біля Північного мосту, та Пішохідним мостом», — пише Гузема.

Києву потрібні ще веломаршрути, а не дублери вже існуючих — U-Cycle

Богдан Лепявко, голова обёэднання U-Cycle Богдан Лепявко сказав Chas News: «На Труханівській, попри всі запевнення, буде спокуса «розділити потоки» в разі реалізації. Але поки повіримо на слово».

На думку Лепявка, головне питання з Труханівською вулицею полягає в іншому.

«Чому фінансуют частину маршруту, яка й так вже цілком нормальна? Чому замість променаду-дублера для вже існуючого маршруту за ці ж гроші не спроєктують, а потім і не побудують ще один магістральний велосипедний маршрут, яким зможуть користуватися десятки тисяч киян, замість того щоб стояти у пробках ще рік чи й більше?» — запитує активіст.

Він каже, що велоспільнота подавала до КМДА п'ять маршрутів, проєктування яких просила почати у 2021 році. Однак коштів на них мерія поки не виділила.

«60 правок від депутатів якраз включали ці пропозиції та в грудні їх відхилили. Наразі у проєкті ПСЕР їх також немає» — уточнив активіст.

Ще один маршрут Києву точно не завадить, всього їх велоактивісти передбачили 15.

Київська мерія заплатить фірмі-підряднику 5,7 млн грн за проєкт велодоріжок на Трухановому острові