Кількість випадків домашнього насильства в Україні зросла майже на 80% за рік — ОГП

Кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства в Україні зросла на майже 80% порівняно з минулим роком.

Про це повідомила начальниця відділу протидії домашньому насильству Офісу генерального прокурора Ірина Шурхно.

За її словами, нині зареєстровано 8 185 кримінальних правопорушень, пов'язаних із домашнім насильством, внаслідок чого постраждало понад 5 тис. осіб, більшість із яких — жінки та діти.

Шурхно підкреслила, що в умовах війни проблема домашнього насильства може загострюватися. Водночас, збільшення кількості звернень до правоохоронців свідчить про зростання довіри громадян до цих органів.

Для допомоги постраждалим правоохоронні органи тісно співпрацюють із державними, комунальними та громадськими організаціями. Потерпілі можуть отримати комплексну підтримку: медичну, соціально-психологічну та правову допомогу. Крім того, доступні тимчасові притулки в шелтерах, кризових кімнатах або інших спеціалізованих центрах.

В Офісі генерального прокурора зауважують, що багато постраждалих знецінюють серйозність ситуації, продовжують жити з кривдником і не звертаються по допомогу, оскільки вважають насильство своєю особистою справою. Однак приховування таких випадків може призвести до ще більш серйозних наслідків.

Куди можна звернутися по допомогу

Якщо ви зазнали насильства в сім’ї, зверніться до поліції або на спеціальні гарячі лінії:

  • 15-47 — урядова гаряча лінія з запобігання домашньому насильству (цілодобово, анонімно, безплатно з мобільного телефону);
  • 16-123 (з мобільного) та 0800-500-335 (зі стаціонарного) — національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації;
  • 116-111 (з мобільного) або 0-800-500-225 (зі стаціонарного) — національна гаряча лінія для дітей та молоді;
  • 0-800-213-103 — контактний центр системи безоплатної правничої допомоги.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Кількість вбитих та поранених військових України та рф сумарно сягнула мільйона людей — WSJ