У Байдена відреагували на готовність Кім Чен Ина до діалогу і протистояння з США

Білий дім вважає коментарі вождя Північної Кореї Кім Чен Ина про готовність як до діалогу, так і до конфронтації з США, «цікавим сигналом».

Про це повідомив Джейк Салліван, радник Байдена з питань національної безпеки.

«Чіткий сигнал, який вони можуть послати, — це сказати: «Так, давайте зробимо це. Давайте сядемо і почнемо переговори. Ми розглядаємо його коментарі на цьому тижні як цікавий сигнал, і ми почекаємо, щоб побачити, чи послідують за ними будь-які більш прямі повідомлення для нас про потенційний шлях уперед», — заявив Салліван.

Раніше лідер Північної Кореї Кім Чен Ин закликав країну бути готовою до конфронтації зі Сполученими Штатами.

На думку Ина, «для захисту гідності та інтересів самостійного розвитку [Північної Кореї], гарантій мирної обстановки і безпеки держави потрібно підготуватися і до діалогу, і до протистояння».

Американо-північнокорейські відносини

Північна Корея десятиліттями перебуває під санкціями. Перші обмеження на неї наклали США у 1950-х роках через війну на Корейському півострові.

У 1990-х санкції почали пом'якшувати. У 1994 році США і КНДР підписали рамкову угоду, відповідно до якої КНДР в обмін на поставки товарів, палива й іншу допомогу зобов'язалася заморозити будівництво ядерних реакторів і виробництво плутонію, сказано в матеріалах Держдепу США.

Однак КНДР продовжила свою ядерну програму, а в 2006 році провела перше успішне випробування ядерної зброї, після чого санкції на країну наклала Рада Безпеки ООН.

У 2018-2019 роках лідер Північної Кореї провів кілька раундів переговорів із тодішнім президентом США Дональдом Трампом, на яких обговорювалося ядерне роззброєння КНДР і припинення Пхеньяном розробки балістичних ракет. В обмін на це США пропонували зняти економічне ембарго з КНДР і допомогти економічному розвитку країни.

Однак переговори зайшли в глухий кут після того, як Кім Чен Ин зажадав скасування санкцій щодо його країни у відповідь на часткове згортання Пхеньяном ядерної програми.

Джо Байден, який вступив на посаду президента США в січні 2021 року, в травні призначив спецпредставника у Північній Кореї. Він також заявив, що готовий зустрітися з Кім Чен Ином, але тільки після виконання низки попередніх умов.

Кім Чен Ин назвав жанр кей-поп «раковою пухлиною», яка загрожує Північній Кореї