Кінець епохи нафти: постійна надзвичайна ситуація

Організація ОПЕК заявила, що переглянула свій прогноз зростання світового попиту на нафту у довгостроковій перспективі.

В організації врахували, що галузь цього року зіткнулася з «екзистенційною загрозою» внаслідок пандемії коронавірусу, а кліматична політика продовжує формувати майбутнє енергетики. Про це повідомляє CNBC з посиланням на звіт організації.

Прогнози ОПЕК до 2045

У щорічному World Oil Outlook група країн – виробників нафти, серед яких переважають держави Близького Сходу, оприлюднила свої середньо- та довгострокові очікування щодо світової економіки, попиту на нафту та енергію й пов'язані з цим питання політики до 2045 року.

Попит на нафту

ОПЕК заявила, що в довгостроковій перспективі очікується збільшення світового попиту на нафту майже на 10 млн барелів на день. До 2040 попит зросте до 109,3 млн барелів на добу, а до 2045 року – до 109,1 млн барелів на добу. У 2019 році попит був на рівні 99,7 млн барелів.  ​

ОПЕК, між тим, погіршила свій прогноз. Раніше очікували, що у 2040 попит буде принаймні на 1 млн барелів вищим, ніж прогнозують зараз.

2020 рік запам’ятається безпрецедентним масштабом пандемії COVID-19. З енергетичної точки зору, економічний спад, спричинений карантином, призвів до різкого спаду енергоспоживання та попиту на нафту, йдеться у звіті ОПЕК.

Чи залишиться нафта головною в енергосекторі

ОПЕК вважає, що нафта продовжуватиме займати найбільшу частку в енергетиці до 2045 року. На неї припаде понад 27%, на газ – приблизно 25%, а на вугілля – майже 20%. Така послідовність була й минулого року.

Очікують, що частка сонячної, вітрової та геотермальної енергії буде зростати в середньому на 6,6% щороку до 2045 року — це зростання випереджає будь-яке інше джерело енергії. Прогнозують, що ці відновлювані джерела енергії становитимуть 8,7% частки енергоресурсів у 2045 році проти 2,1% у 2019 році.

ОПЕК скорочує довгостроковий прогноз зростання попиту на нафту, заявляючи, що «кліматична політика продовжує бути невідповідною».

Прогнозувалося, що світова економіка збільшиться більш ніж удвічі, і очікується, що глобальний ВВП перевищить $ 258 трлн у 2045 р. проти приблизно $121 трлн у 2019 році.

За прогнозами, населення планети збільшиться на 1,7 млрд осіб до майже 9,5 млрд у 2045 р., повідомила ОПЕК, порівняно з 7,7 млрд у 2019 році.

На сьогодні ціни на нафту впали більш ніж на 34%.

Пандемія та заходи її стримування у всьому світі спричинили безпрецедентне скорочення попиту на енергетичних ринках цього року. Раніше виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатих Біроль заявляв, що 2020 рік може стати найгіршим роком в історії нафтових ринків.

Якщо й далі буде відсутня вакцина проти COVID-19 та ефективні методи його лікування, «можливо, світ тривалий час лишатиметься в умовах часткової надзвичайної ситуації», вважає ОПЕК.

«Більше того, враховуючи, що деякі масштабні програми стимулювання, оголошені для боротьби з наслідками пандемії COVID-19, явно розроблені для цільової підтримки «зелених» проєктів, відновлюваних джерел енергії тощо, можливим є прискорення енергетичного переходу», додали в організації, посилаючись на приклади пропозицій, оголошених ЄС.

 

Ціна на нафту росте через скорочення поставок з Мексиканської затоки, страйк робітників у Північному морі та дії ОПЕК