Кінець локдауну! У Британії дозволили пити в пабах, стригтися в перукарнях та ходити за покупками
Getty Images

У Британії натовпи зібралися у черги біля магазинів, паби почали продавати «опівнічі пінти», а перукарі знову зустрічають клієнтів. Королівство 12 квітня почало відновлювати економіку після трьох місяців жорсткого карантину, пише Reuters.

Прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що відновлення є «великим кроком» на шляху до свободи. Але він закликав людей поводитися відповідально, оскільки коронавірус не зник.

Найобтяжливіші обмеження в історії мирного часу Великобританії минули. Магазини, паби, тренажерні зали та перукарні Англії відкрилися знову. Вранці десятки людей стояли в чергах в англійських містах, незважаючи на незвично холодну погоду.

Повернення людей до споживання має вирішальне значення для відновлення Великобританії. Адже офіційні дані показали, що 2020 рік був найгіршим роком для її економіки за останні триста років. Валовий внутрішній продукт знизився на 9,8%.

Британський роздрібний консорціум, як пише агентство, втратив $37 млрд протягом трьох локдаунів. Лише впродовж 2020 року зникло 67 тис. робочих місць.

Мережа універмагів «Джон Льюїс» заявила, що скляний посуд та подарунки були найпопулярнішими товарами, бо покупці знову готуються приймати друзів та родини. Напередодні відкриття ця компанія констатувала, що продажі суконь зросли на 200%.

Популярними є нарешті відкриті атракціони у парку Торп поблизу Лондона. Холод не завадив відвідувачам. Перукарні працюють знову і мають довгий список бронювань.

Сотні тисяч підприємств були закриті з початку січня. Тоді королівство ввело третій жорсткий карантин, щоб зупинити хворобу, викликану «кентським» варіантом COVID-19. Великобританія на п’ятому місці за кількістю загиблих від вірусу у світі.

Але швидка кампанія вакцинації допомогла зменшити смертність більш ніж на 95%, а кількість випадків — на понад 90% від січневого піку. Першу дозу отримала майже половина дорослих. Життя у Британії поступово відновлюється.

«Я закликаю всіх продовжувати поводитися відповідально і пам'ятати про «руки, обличчя, простір і свіже повітря», щоб придушити COVID-19, поки ми продовжуємо нашу програму вакцинації», — сказав Джонсон.

Уельс, Шотландія та Північна Ірландія знову відкриваються із різними темпами, визначеними їхніми урядами. Неосновні магазини, такі як мережі товарів для дому та моди, знову відкрилися в Уельсі і Англії 11 квітня. А от магазинам у Шотландії потрібно почекати до 26 квітня.

Паби та ресторани можуть подавати замовлення на відкритому повітрі з понеділка. Обслуговування в приміщенні заборонене до 17 травня.

Британська кіноакадемія оголосила переможців премії BAFTA 2021 року