Кіпрська церква визнала автокефалію ПЦУ
УНІАН

Православна Церква Кіпру визнала автокефалію Православної Церкви України. 24 жовтня кіпрський архієпископ Хризостом II пом'янув предстоятеля Православної церкви України Епіфанія під час літургії.

Про це повідомляє пресслужба Православної Церкви України.

«Предстоятель Православної Церкви Кіпру архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом II у суботу, 24 жовтня, під час синодальної спільної Божественної літургії у монастирі Богородиці Хрісоррогіатісса, що у м. Пафос, вперше під час Великого входу пом’янув у Диптиху ім’я Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія як предстоятеля автокефальної Православної Церкви України», — йдеться у повідомленні.

 

Дорогі брати і сестри! З радістю повідомляємо вам добру новину: Предстоятель Православної Церкви Кіпру Архієпископ Нової...

Posted by Православна Церква України on Saturday, October 24, 2020

Кіпрська Церква доєдналася до визнання Томосу про автокефалію Православної Церкви України та стала четвертою Церквою, яка визнає Помісну ПЦУ. Раніше її визнали Вселенський Патріархат, Церква Греції та Олександрійський Патріархат.

Водночас речник УПЦ МП Микола Данилевич засудив рішення церкви Кіпру.

«Грецькі церковні ЗМІ повідомили, що сьогодні Архієпископ Кіпрський Хризостом на літургії згадав главу українських розкольників Епіфанія. Зробив він це самоправно, без згоди Синоду Кіпрської Церкви. Напевно, захотів догодити Фанару, але очевидно, що отримає великі проблеми у себе в Церкві», — написав він на своїй Facebook-сторінці.

 

Греческие церковные СМИ сообщили, что сегодня Архиепископ Кипрский Хризостом на Литургии помянул главу украинских...

Posted by Микола Данилевич on Saturday, October 24, 2020

Довідка

15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України. Її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися її визнати.

5 січня 2019 року у Стамбулі підписали томос про автокефалію української церкви. 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

12 жовтня 2019 року собор ієрархів Грецької церкви визнав автокефальну Православну Церкву України. Після цього надзвичайний синод Російської православної церкви уповноважив главу РПЦ патріарха Кіріла не згадувати під час богослужінь предстоятеля Елладської православної церкви Ієроніма.

8 листопада 2019 року найстаріший після Вселенського патріархату Олександрійський патріархат офіційно визнав автокефальну Православну Церкву України.

У Польщі фітнес-клуб «став» церквою, щоб його не закрили на карантин