Кіпрський суд запросив Коломойського до розгляду позову «Приватбанку» на $5,5 млрд
УНІАН

Окружний суд Лімасола у Кіпрі запросив Ігоря Коломойського до розгляду позову державного «Приватбанку» про відшкодування $5,5 млрд збитків.

Відповідне оголошення в газеті «Голос України» опублікували адвокати «Приватбанку» Scordis, Papapetrou&Co, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Згідно з наказом суду від 15 червня 2021 року, якщо повідомлення про участь у справі не буде подано протягом 30 днів з моменту публікації цього повідомлення, розгляд справи відбуватиметься за відсутності відповідача (Ігоря Коломойського — Прим.ред.)», — йдеться в оголошенні.

3 квітня 2020 року «Приватбанк» подав позов до суду Кіпра з вимогою відшкодувати збитків у розмірі $5,5 млрд. Це стосується шахрайських схем які, як стверджує банк, були здійснені його колишніми акціонерами Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, колишнім першим заступником голови правління Тимуром Новіковим і двома кіпрськими компаніями: PrimeCap Limited і Duxton Holdings Limited.

Позов стосується незаконно здійснених двох серій транзакцій з 2013 до 2016 року за вказівкою його колишніх власників. Йдеться про суми, що виплатили компаніям Коломойського і Боголюбова. Банк стверджує, що вони були фіктивними кредитними угодами, жодна з яких не була погашена.

Операції передбачали схему, за якою $2,34 млрд перерахували кіпрській компанії Duxton Holdings Limited, пов'язаною з колишніми акціонерами банку. Майже щодня до неї находили транші в $30 млн упродовж чотирьох місяців у 2013 році.

Зараз судові суперечки ведуть як в Україні, так і в закордонних юрисдикціях. Загальна сума претензій, заявлена «Приватбанком» проти Коломойського і Боголюбова в Англії, на Кіпрі, в США та Ізраїлі, сягає $10 млрд.

ВАКС дозволив заочне розслідування щодо ексголови правління «Приватбанку» Олександра Дубілета