Китай «купує» вплив у центральній і східній Європі за інвестиції — дослідження
Unsplash

Аналіз болгарських дослідників показав, як китайський капітал у країнах Європи впливає на довкілля та якість управління.

Економічна присутність Пекіну у центральній і східній Європі зростає, а разом із нею знижуються  управлінські стандарти та з'являються проблеми із довкіллям, повідомляє «Радіо Свобода», посилаючись на звіт болгарського Центру досліджень демократії.

Наразі Китай є одним із найбільших торговельних партнерів регіону. Країна вклала в інфраструктурні, енергетичні та телекомунікаційні проєкти близько $50 млрд.

Дослідження свідчить, що фінансова присутність Пекіну підвищує ризик правового зловживання Китаю для «економічного і політичного впливу».

«Авторитарні режими, такі, як Китай, зловживають юридичними дірками й корумпованими звичками для розширення свого впливу на місцях, — сказав Мартин Владимиров, один з авторів звіту.

Наразі найбільший вплив Пекін має у Чехії, Угорщині, Боснії й Герцеговині та Сербії.

Дослідження також виявило, що через вплив Китаю у регіоні зростає частка вугільної енергетики. Це призводить до скорочення коштів на дотримання екологічних стандартів.

Така ситуація може завадити країнам центральної та східної Європи вступити в ЄС, який протягом наступного десятиліття хоче припинити використання вугілля.

Китай буде боротися з онлайн-контентом, який «шкодить» економіці країни