Китай офіційно звинуватив у шпигунстві австралійського письменника, затриманого в січні 2019 року
Rex Patrick

Австралійський письменник, який затриманий Пекіном понад 20 місяців тому, був звинувачений у шпигунстві китайською владою.

Ян Хенджун — китайсько-австралійський письменник і блогер. За його словами, він навчався в університеті Фудана. Після закінчення навчання Ян працював у Міністерстві закордонних справ у Пекіні. Він — колишній співробітник міністерства закордонних справ Китаю, а нині активіст, що виступає за демократію.

Британське видання The Guardian повідомляє із посиланням на обізнані джерела, що верховна народна прокуратура КНР повідомила Яну Хенджуну та його команді юристів про те, що його справа була передана другому проміжному суду Пекіна для розслідування.

Ян 7 жовтня повідомив, що йому офіційно висунули звинувачення, за словами його адвоката Шан Баоцзюня.

Дружина Ян Юань Сяолянг розповіла ABC, що почулася «безпорадною» після того, як почула, що її чоловікові пред'явлено звинувачення. «Йому офіційно було пред’явлено звинувачення в суді, і відповідно до рекомендацій щодо обвинувачення, влада перерахувала п’ять злочинів, однак через угоду про конфіденційність адвокат не може розкрити жодних подробиць», — сказала жінка.

Друзі Яна повідомили агентству Reuters, що суддя має бути призначений у найближчі два тижні.

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон раніше заявляв, що твердження, що Ян був шпигуном, є «абсолютно неправдивими».

Ян постійно підкреслює свою невинуватість, і у рідкісних повідомленнях рідним та друзям, що прориваються через непрозору правову систему Пекіна, заявляє, що ні в чому не зізнався.

Минулого місяця він спростував китайські урядові повідомлення, що він нібито зізнався у шпигунстві. Ян заявив: «Я невинен і буду боротися до кінця. Я ніколи не зізнаюся в чомусь, чого не робив».

Консульські зустрічі у вересні були першим випадком, коли хтось за межами системи кримінального судочинства Китаю бачив Ян з грудня 2019 року — до того, як пандемія коронавірусу охопила весь світ.

Консульська угода Австралії з Китаєм передбачає щомісячні консульські зустрічі.

«Гардіан» повідомляє, що Яна доправили на збори в наручниках, в масці та з зав’язаними очима у супроводі охоронців в одязі, що захищає від інфекцій. Його змусили сісти на дерев’яне крісло, укріплене обмежувачем на руках. Пов’язку зняли на час обговорення, але маска на обличчі залишилася.

Ян заявив, що переніс понад 300 допитів, що тривали іноді годинами посеред ночі, його допитували понад 30 осіб.

Раніше цього року джерела розповіли Guardian, що Ян був «повністю ізольований», китайська влада намагалася «зламати його», він був позбавлений телефонних дзвінків, листування та консульських візитів. Повідомлення із зовнішнього світу китайці йому не передавали.

Яну неодноразово говорили, що йому загрожує страта, що його країна кинула його, а його сім'я та друзі зрадили його.

У повідомленнях про затримання Ян постійно заперечує будь-які зізнання і стверджує: «Я невинний. Це політичне переслідування. Я хочу звернутися до суду. Я не зізнався ні в чому злочинному».

За китайським законодавством існує низка звинувачень у шпигунстві, які передбачають покарання від трьох років ув’язнення до страти.

Статистика засуджень для звинувачених у злочинах в Китаї становить 99%. В системі кримінального судочинства ухвала суду майже повністю залежать від «зізнань», отриманих під час тривалих таємних ув’язнень.

В суботу уряд Австралії повідомив, що влада Китаю «вирішила притягнути до відповідальності громадянина Австралії Янга Хенджуна за звинуваченнями, які ще не оголошені».

Консульський доступ через відеозв'язок до співробітників посольства Австралії був відновлений в КНР у вересні після того, як він був призупинений через коронавірус.

«Ми продовжуватимемо надавати консульську підтримку Яну та його сім'ї і захищати його інтереси», — сказала представник австралійського департаменту закордонних справ та торгівлі.

Минулого місяця міністерство закордонних справ Китаю підтвердило, що ще один австралійський ведучий китайського телебачення Чен Лей був затриманий у Пекіні. Триває розслідування щодо нього за підозрою у загрозі національній безпеці.

Ян народився в Хубеї в центральному Китаї. Раніше він був дипломатом, перш ніж працювати в приватному секторі в Гонконгу і переїхати до Австралії, а потім до США.

Письменник, автор шпигунських романів, він більше десяти років є популярним блогером, політичним оглядачем та агітатором за демократичні реформи в Китаї.

Ян, який став громадянином Австралії в 2002 році, жив у США, де він був запрошеним вченим в Колумбійському університеті. Потім він полетів до Гуанчжоу зі своєю сім’єю в січні 2019 року. Його дружина та дитина змогли в’їхати до Китаю, але Янга влада КНР заарештувала, відправивши з літака до в’язниці.

 

Система «перевиховання». Китай побудував близько 400 таборів для уйгурів