Китай погрожував Україні заблокувати постачання вакцин від коронавірусу — ЗМІ
Getty Images

ЗМІ заявляють, що Пекін тиснув на Київ, щоб він не підтримав можливе розслідування ситуації з дотриманням прав людини в Китаї.

Інформаційна агенція АР повідомляє, що ці свідчення їй надали два дипломати з країн Заходу на умовах анонімності.

Напередодні на засіданні Ради з прав людини у Женеві Канада закликала розслідувати, чи гарантує Китай дотримання людських прав.

Пекін просили забезпечити безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів до Сіньцзян-Уйгурського автономного регіону, де мешкають уйгури та інші національні меншини.

Спочатку Україна підтримала заклик Канади, але вже 24 червня змінила своє рішення.

За інформацією ЗМІ, Пекін пригрозив, що заблокує заплановану поставку щонайменше 500 тис. доз вакцин проти COVID-19 в Україну.

В АР стверджують, що такі методи тиску Китай використовує не вперше.

Уйгури в Китаї

Уйгури — це мусульмани тюркського походження, які проживають в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі (СУАР) на заході Китаю.

Деякі правозахисні організації звинувачують Пекін у жахливих умовах утримання представників нацменшини у так званих «виховних таборах» у Сіньцзяні. Влада КНР заперечує ці заяви.

Є свідчення, що уйгурів змушують вчити північнокитайський діалект (мандарин) і співати «хвалебні оди» комуністичній партії Китаю. А в деяких випадках люди навіть вимушені обирати собі «злочини», за якими їх потім судять.

Система «перевиховання». Китай побудував близько 400 таборів для уйгурів