Китай попросив Джека Ма не залишати країну через крах IPO Ant Group — Bloomberg
iStock

Після скасування потенційно найбільшого в світі IPO Ant Group засновник компанії Джек М аще жодного разу не виступав на публіці. Влада Китаю попросила бізнесмена не залишати країну.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на власні джерела.

Нарзі топменеджери Ant Group практично намагаються домогтися від регуляторів дозволу на ІРО, пише видання.  Водночас китайська влада вирішує, від яких бізнесів повинна відмовитися Ant Group, щоб знизити ризики для економіки.

У ЗМІ зазначили, що підготовлені китайською владою нові правила регулювання знизили шанси Ant Group провести IPO до 2022 року.

Довідка

Потенційно найбільше в світі ІРО Ant Group мало відбутися на біржах в Гонконгу та Шанхаї і принести $34,4 млрд. За два дні до виходу компанії на біржу китайська влада зупинила проведення ІРО.

Формальна причина скасування ІРО — зміна в фінансово-технологічному регулюванні, які зачіпають значну частину бізнесу компанії. Інсайдери кажуть, що Пекін втомився від «непомірної влади технологічних магнатів».

Великі держбанки були незадоволені тим, що гроші вкладників перетікали в стартап засновника Alibaba. Водночас мільярдер звинувачував владу в спробі обмежити свободу людей по розміщенню своїх коштів.

У жовтні 2020 року бізнесмен розкритикував фінансових регуляторів і банки Китаю. Він звинуватив їх в «ломбардному мисленні».

ІРО Ant Group скасували через кілька днів після цього виступу.

США ввели санкції проти 103 організацій Росії і Китаю, причетних до збройних сил двох країн