Китай посилює контроль за компаніями з інтернет-сектору та накладає на них штрафи

Китай попередив своїх «інтернет-гігантів» у понеділок, що не буде терпіти їхню монополістичну діяльність і щоб комапнії готувалися до посилення контролю. КНР «штампує» штрафи та оголошує розслідування угод за участю Alibaba Group та Tencent Holdings.

Державна адміністрація регулювання ринку (SAMR) заявила, що оштрафує три компанії — Alibaba, China Literature, засновану Tencent, та Shenzhen Hive Box на суму 500 000 юанів ($76 464) кожна. Вони нібито «неналежно повідомили» про минулі угоди для перевірки на монополізацію, повідомляє Reuters. Це максимальні суми штрафів за антимонопольним законом 2008 року.

Адміністрація також заявила, що розгляне питання злиття компаній Huya Inc та DouYu International, оголошене в жовтні. Це фірми, що транслюють ігри наживо. Tencent є основним інвестором в обох, «проштовхнув» угоду цей китайський технологічний гігант.

Крім того, SAMR заявила, що перегляне та розслідує інші угоди, базуючись на підказках про те, що деякі фірми задіяли багато операційної потужності в певних секторах. Процес, як вона очікує, буде тривалим і охопить велику кількість компаній.

«Штрафи (щодо компаній) у трьох випадках є сигналом для суспільства, що антимонопольний нагляд в галузі Інтернету буде посилений», — заявила Держмитслужба, додавши, що штрафи були відносно невеликими.

«Інтернет-індустрія не знаходиться поза контролем антимонопольного законодавства», — додають чиновники у окремій заяві.

Гонконгські акції Alibaba та Tencent впали після новин.

China Literature заявила, що отримала повідомлення SAMR та проведе відповідну роботу з дотримання вимог. Alibaba і Tencent не відразу відповіли на запити Reuters про коментарі.

Це перший випадок, коли Пекін оштрафував інтернет-компанію за порушення антимонопольного закону 2008 року через неналежне повідомлення про угоди для перевірки на дотримання антимонопольного законодавства.

SAMR попередила, що компанії не повинні займати вичікувальну позицію перед тим, як звітувати про угоди, заявивши, що деякі з них не зробили цього навіть після нагадувань.

Минулого місяця Пекін опублікував проєкт правил, спрямованих на запобігання монополістичній поведінці інтернет-фірм, що є першим серйозним регуляторним кроком Китаю проти цього сектору.

Це питання також стало пріоритетним для вищого керівництва Китаю. На засіданні Політбюро під головуванням президента Сі Цзіньпіна минулої п’ятниці політики заявили, що Пекін активізує антимонопольні зусилля.

Фінансова філія Alibaba Ant Group, заснована мільярдером Джеком Ма, стала об'єктом посиленого контролю. Зростання її бюджету на суму $37 млрд, який мав стати найбільшим у світі, було різко припинене цього місяця після того, як регулятори попередили власника, що займається кредитуванням в Інтернеті, про жорсткіший контроль.

Угоди, через які SAMR наклала штрафи, включають інвестиції Alibaba в Intime в 2014 році на суму $692 млн та заявку на $2,6 млрд у 2017 році на приватизацію Intime.

China Literature оштрафували за те, що вона не повідомила про придбання в 2018 році New Classics Media. Shenzhen Hive Box, серед спонсорів якого є гігант логістики S.F. Holding Co, оштрафували за придбання China Post Smart Logistics.

Хоча антимонопольний закон 2008 року дозволяє регулятору розділити бізнес, SAMR заявила, що вирішила не розривати ці три угоди, оскільки вони не ліквідували або обмежували конкуренцію.

Протягом останніх 10 років китайські технологічні фірми уклали 8 702 угоди на $507 млрд, свідчать дані Refinitiv.

«Інтернет-сектор залишався поза антимонопольним наглядом останні 12 років, що призвело до його процвітання, а також хаосу через нерегульовані злиття та розширення», — сказав Лю Сю, науковий співробітник Інституту національної стратегії Університету Цінхуа.

«Почали з найпростіших, найменш суперечливих справ — це найшвидший спосіб подати сигнал про те, що антимонопольні правоохоронні органи готові вжити заходів», — додав він.

Італійський антимонопольний орган оштрафує Apple на €10 млн за «оманливу комерційну практику