Китай прокоментував звинувачення в шантажі України вакцинами — ЗМІ
Getty Images

Китай відреагував на звинувачення в шантажі України вакцинами від коронавірусу. Пекін каже, що поставляє COVID-препарати іншим країнам без будь-яких політичних умов.

Про це повідомляє Associated Press, посилаючись на письмову відповідь МЗС Китаю. У такий спосіб відомство відреагувало на публікацію інформації про погрози Україні з боку Китаю з вимогою відкликати підпис під документом.

Міністерство вітає рішення України відмовитися від свого підпису під заявою на засіданні Ради ООН із прав людини в Женеві, йдеться в заяві МЗС Китаю.

«Ми не чули, щоб Україна зіткнулася з будь-якими труднощами при імпорті вакцин із Китаю… Надання Китаєм вакцин і протиепідемічних матеріалів іншим країнам не призначене для отримання вигод від інших країн, і тут немає ніякої геополітичної мети або будь-яких додаткових політичних умов», — ідеться в повідомленні відомства.

Китай прямо не відповів на конкретне звинувачення в тиску на Україну, додає американська агенція.

Комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва не отримував інформації про відкликання Києвом підпису під заявою щодо порушення прав людини у Сіньцзяні, повідомив очільник комітету, нардеп від «Слуги народу» Олександр Мережко в коментарі виданню «Радіо Свобода».

«Відповідь дуже проста: це якась неофіційна інформація. Для мене не дуже зрозумілим є посилання на «дипломатичні джерела». Що конкретно це означає? Які саме джерела маються на увазі? Щодо комітету, то наразі жодної інформації з цього приводу ми не отримували», — зазначив він.

Наразі МЗС України ще не прокоментувало ситуацію.

Передісторія

Американська агенція Associated Press повідомила, що Україна відкликала свій підпис під заявою понад 40 країн щодо розслідування порушення прав людини у китайському регіоні Сіньцзян після погроз Китаю зупинити постачання Україні вакцин від коронавірусу.

Правозахисні організації заявляють про жорстоке поводження з боку Китаю з мусульманськими уйгурами та іншими людьми в регіоні.

Китай погрожував Україні заблокувати постачання вакцин від коронавірусу — ЗМІ