Китай скасував виступ голови Ради ЄС з критикою рф на відкритті виставки в Шанхаї

Китайська влада скасувала виступ президента Європейської ради Шарля Мішеля на церемонії відкриття торгової виставки в Шанхаї.

Про це пише Reuters із посиланням на європейських дипломатів.

Речник посадовця Баренд Лейтс підтвердив, що на запит китайської влади Мішель надіслав відеозапис звернення до учасників виставки, однак врешті його не показали.

Згідно з уривками звернення, які є у розпорядженні журналістів, у цій промові президент Ради ЄС жорстко критикував «незаконну війну росії проти України» та зазначив, що Європа отримує з неї «важливі уроки».

За його словами, Євросоюз був надмірно залежним від російського викопного палива, що призвело до торгового дисбалансу.

«В Європі ми хочемо балансу в наших торгових відносинах, щоб уникнути надмірної залежності. Це також стосується наших торгових відносин із Китаєм», — казав Мішель.

У своєму виступі він також закликав Китай зробити більше, щоб припинити війну в Україні.

«Китай може використати свій вплив, щоби зупинити жорстоку війну росії, враховуючи своє «безмежне» партнерство з рф. Ти, Китай, можеш покласти цьому кінець», — цитують журналісти слова голови Ради ЄС.

МЗС Китаю, Міністерство торгівлі Китаю та міська влада Шанхаю відмовилися коментувати Reuters скасування виступу Мішеля.

Водночас на сайті виставки вказано, що після президента Китаю Сі Цзіньпіна на церемонії відкриття виступили директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду, генеральний директор Світової організації торгівлі, а також президенти Індонезії, Шрі-Ланки та Білорусі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У МЗС Китаю заявили, що «нічого не знають» про атаку дронів по Києву