Китай відкриє для міжнародної спільноти вчених найбільший у світі сферичний радіотелескоп

Китай відкриє свій 500-метровий телескоп для світової наукової спільноти з 1 квітня, повідомляє китайське видання Global Times.

Китай завершив введення в експлуатацію найбільшого в світі і найчутливішого радіотелескопа в суботу. КНР розпочала його офіційну експлуатацію після трирічного випробування.

Параболічна антена Sky Eye — найбільший у світі сферичний радіотелескоп з апертурою (FAST), який використовується для виявлення пульсарів та інших астрономічних цілей з високою енергією. Його також використовуватимуть для пошуку життя поза межами Землі.

Як повідомляє китайське інформаційне агентство «Сіньхуа», іноземні вчені зможуть подавати заявки до Національних астрономічних обсерваторій Китаю через інтернет. Після перевірки китайська влада розподілить строки спостережень починаючи з 1 серпня. За словами головного інженера FAST Цзян Пена, в цьому році близько 10% часу спостережень Китай відведе астрономам усього світу.

FAST був завершений у 2016 році та розпочав офіційну роботу 11 січня 2020 року.

Однак спостереження почалися задовго до офіційного відкриття, й на сьогодні завдяки телескопу вчені знайшли 240 пульсарів. Один із найбільш значних виявлений в зоряному скупченні Мессьє 92. Це так званий мілісекундний пульсар, який обертається набагато швидше, ніж звичайні пульсари, зі швидкістю 316,5 обертів на секунду. При цьому він всмоктує та викидає матерію зі своєї зірки-компаньона.

China’s Sky Eye — найбільший телескоп типу FAST в світі. Його відбивна площа еквівалентна за розміром приблизно 30 стандартним футбольним майданчикам, повідомляє «Сіньхуа».

Він єдиний, який може проводити певні типи спостережень після катастрофи радіотелескопу обсерваторії Аресібо в Пуерто-Ріко. Національний науковий фонд США заявив про плани знести обсерваторію, але є надія, що її можна буде відновити після того, як влада Пуерто-Ріко пообіцяла надати допомогу на суму $8 млн.

Я назву планету іменем твоїм. Або як українські астрономи-аматори досліджують космос