Китай відмовився від участі у Саміті миру щодо України — Reuters

Китай не брати участь у Глобальному саміті миру щодо України, який відбудеться у Швейцарії в червні.

Про це пише Reuters з посиланням на чотири джерела.

За даними видання, Китай вже поінформував дипломатів про те, що хоче, аби конференція була визнана як росією, так і Україною. Також Пекін бажає рівноправної участі у саміті усіх сторін війни та «чесного обговорення всіх пропозицій».

За словами співрозмовників видання, Пекін відхилив запрошення, оскільки цих умов не було дотримано.

Офіційно Міністерство закордонних справ Китаю заявляло, що підтримує скликання «визнаної обома сторонами» мирної конференції «за рівноправної участі всіх сторін».

Днями президент України попросив лідерів США та Китаю підтримати Саміт миру «своїм персональним лідерством та участю». А керівник Офісу президента Андрій Єрмак запевняв, що Україна докладе всіх зусиль, аби Китай взяв участь у мирній конференції.

Нагадаємо, раніше в США підтвердили участь у Саміті миру, але не уточнили, чи буде на ньому президент Джо Байден.

Позиція Китаю

Раніше Китай запропонував власний «мирний план» врегулювання війни в Україні. Лідер рф володимир путін заявив, що «багато положень висунутого Китаєм мирного плану співзвучні російським підходам» і «можуть бути взяті за основу для мирного врегулювання».

Українська влада відповіла, що не з усіма пунктами погоджується, але відзначила тоді, що Китай почав говорити про Україну.

Також Китай одного разу брав участь у дводенному саміті у Саудівській Аравії з обговорення «формули миру» президента Володимира Зеленського. Після цього міністр закордонних справ Китаю Ван Ї пообіцяв росії «відстоювати незалежну та неупереджену позицію».

 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Торгівля росії з Китаєм сягнула рекордних $200 млрд за рік