Китай вимагає на виставці про Чингісхана у Франції не використовути слово «Чингісхан»

Французький музей відклав виставку про монгольського імператора Чингісхана, посилаючись на втручання китайського уряду. КНР він звинувачує у спробі переписати історію.

Історичний музей Шато де Бретань у місті Нант заявив, що призупиняє експозицію про грізного полководця ХIII століття, яка тривала більше трьох років.

Британське видання The Guardian навводить слова директора музею Бертрана Гійє: «Ми прийняли рішення зупинити виставку в ім'я людських, наукових та етичних цінностей, які ми захищаємо».

Він додав, що китайська влада вимагає вилучити з експозиції деякі слова, зокрема «Чингісхан», «Імперія» та «Монгол». Також чиновники КНР попросили контролю над виставковими брошурами, легендами та картами.

Суперечка почалася, коли китайський уряд посилив дискримінацію етнічних монголів, багато з яких живуть у північній провінції КНР під назвою Внутрішня Монголія.

Виставка була запланована у співпраці з Музеєм внутрішньої Монголії в Хоххоті, Китай. Але напруженість виникла, за словами Нантського музею, коли китайське Бюро культурної спадщини почало вимагати від музею змін до первісного плану, зокрема, «елементів упередженого переписування монгольської культури на користь нового національного наративу».

Музей назвав таку вимогу «цензурою» і заявив, що вона підкреслює «посилення налаштування китайського уряду проти монгольської меншини».

 

Життя після локдауну. Китайський туризм пожвавився протягом «Золотого тижня», але все ще нижчий за рівень минулого року