Китай запустить на Місяць зонд, який вперше з 1970-х років привезе зразок місячних гірських порід

Китай планує на цьому тижні запустити на Місяць безпілотний космічний корабель, щоб привезти зразок місячних скель. Це перша з 1970-х років спроб будь-якої країни отримати зразки з природного супутника Землі.

Зонд Chang’e-5, названий на честь давньокитайської богині Місяця, збиратиме матеріал, який допоможе вченим зрозуміти більше про походження та формування планети. Місія перевірить здатність Китаю віддалено отримувати зразки з космосу напередодні більш складних місій, повідомляє Reuters.

У разі успіху місія зробить Китай третьою країною, яка отримала місячні зразки, слідом за Сполученими Штатами та Радянським Союзом декілька десятиліть тому.

СРСР у 1959 році приземлив на супутнику Землі «Луна 2» — перший об'єкт, створеним людиною, який дістався до іншого небесного тіла. Згодом кілька інших країн, включаючи Японію та Індію, здійснили Місячні місії.

В рамках програми «Аполлон», яка вперше доставила людей на Місяць, США висадили 12 астронавтів протягом шести польотів з 1969 по 1972 рік й привезли на Землю 382 кг гірських порід і ґрунту.

Радянський Союз розгорнув три успішні роботизовані місії з доставки зразків у 1970-х. Останній, «Луна 24», привезла 170,1 грама зразків у 1976 році з Mare Crisium («Моря криз»).

Китайський зонд, який влада КНР обіцяє відправити найближчими днями, має за мету зібрати 2 кг зразків у раніше не відвідуваній області на масивній рівнині з лави, відомій як Oceanus Procellarum («Океан штормів»).

«Територія Місяця, на якій збирали зразки місії «Аполлон», хоча і є критичною для нашого розуміння — але це район, який набагато менший за половину місячної поверхні», — сказав Джеймс Хед, вчений з Університету Брауна.

Подальші дані орбітальних місій дистанційного зондування показали більш широке різноманіття типів гірських порід, мінерального складу та віку, ніж представлені у зразках колекцій «Аполлона», сказав він.

«Вчені — дослідники Місяця виступають за проведення роботизованих місій з доставки зразків з багатьох різних критичних областей, щоб дати відповідь на безліч фундаментальних питань, що залишились з попередніх досліджень», — сказав керівник.

Місія Chang’e-5 може допомогти відповісти на такі питання, як те, як довго Місяць залишався вулканічно активним у своїй глибині та коли розсіялося його магнітне поле, ключове для захисту будь-якої форми життя від сонячного випромінювання.

Задум місії

Опинившись на орбіті Місяця, зонд прагне розгорне два апарати на поверхню: один робот свердлитиме землю, а потім переноситиме зразки ґрунту та гірських порід на підйомник, який підніметься і з’єднається з орбітальним модулем.

Якщо це вдається, зразки будуть перенесені в капсулу, яка поверне їх на Землю.

Китай здійснив свою першу місячну посадку в 2013 році. У січні 2019 року зонд Chang’e-4 потрапив на дальню сторону Місяця і став першим космічний зондом, який це здійснив.

Протягом наступного десятиліття Китай планує створити роботизовану базову станцію для проведення безпілотних розвідок у південній полярній області.

Вона буде створена за допомогою місій Chang’e-6 7 та 8 до 2020-х років і розширена до 2030-х років перед висадкою людей.

Китай планує отримати зразки з Марса до 2030 року.

У липні Китай здійснив запуск безпілотного зонда на Марс під час своєї першої незалежної місії на іншу планету.

Україна приєдналася до програми NASA з освоєння Марса і Місяця