Китайський уряд хоче змішувати вакцини від COVID-19, аби підвищити їхню ефективність
Слово і діло

Влада Китаю офіційно розглядає питання змішування вакцин проти COVID-19 як способу подальшого підвищення ефективності вакцин, повідомляє Reuters.

Наявні дані свідчать про те, що китайські вакцини відстають від інших, зокрема Pfizer та Moderna, з точки зору ефективності.

«Розглядається можливість щеплення вакцинами різних технічних напрямків», — сказав Гао Фу, директор Китайських центрів з контролю та профілактики захворювань.

Гао сказав, що «оптимізація» щеплень, в тому числі зміна кількості доз та тривалості між ними, є «певним» рішенням питань ефективності.

Китай розробив чотири свої вакцини, затверджені для загального користування, і п’яту — для менш масштабного екстреного використання. У суботу чиновник заявив, що країна, ймовірно, виробить 3 млрд доз до кінця року.

«Як покращити рівень захисту вакцин — це проблема, яка вимагає від світових вчених її розглянути», — сказав Гао, запропонувавши змішувати вакцини та коригувати методи імунізації.

Гао також відкинув заяви деяких ЗМІ про те, що він сказав, що китайські вакцини проти COVID-19 мають низький рівень захисту. Він заявив Global Times, що це «повне непорозуміння».

Дві ін'єкції вакцини, розробленої китайською компанією Sinovac Biotech, при введенні з інтервалом менше трьох тижнів, були ефективними на 49,1%. Так стверджують експерти після третьої фази її впробувань у Бразилії. Це нижче 50% порогу, встановленого Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Бразильські дослідники опублікували висновки 11 квітня в очікуванні експертної оцінки.

Але дані невеликої підгрупи показали, що ефективність зросла до 62,3%, коли дози вводили з інтервалом у три тижні і довше. Загальний коефіцієнт ефективності вакцини в дослідженні був трохи вище 50%.

В окремому дослідженні, проведеному в Туреччині, зазначили, що вакцина Sinovac Biotech була ефективною на 83,5%.

Китайська компанія Sinopharm не публікує детальних даних щодо ефективності своєї вакцини. За її словами, дві вакцини, розроблені її підрозділами, мають 79,4% та 72,5% ефективності відповідно, на основі проміжних результатів.

Обидва виробники представили ВООЗ дані про свої вакцини, що відповідають належному рівню ефективності згідно вимог організації. Про це заявила ВООЗ у березні.

Китай відправив мільйони своїх вакцин за кордон. Китайські чиновники та державні ЗМІ захищали їх і ставили під сумнів безпеку та логістичні можливості інших вакцин.

ВООЗ не рекомендує змішувати різні види COVID-вакцин

Всесвітня організація охорони здоров'я не рекомендує змішувати різні типи вакцин проти коронавірусу під час щеплення.

Про це заявив 9 квітня директор департаменту ВООЗ з регулювання Рожеріу де Са Пінту Гаспар.

Відповідаючи на запитання про наслідки вакцинації одночасно різними медичними засобами, фахівець зазначив: «можу чітко сказати, що наразі немає даних, щоб рекомендувати це. Це єдина відповідь, яку я можу дати прямо зараз».

З 13 квітня українцям почнуть робити щеплення китайської вакциною Coronavac