Китайським ЗМІ заборонили писати про перемогу Хлої Чжао на «Оскарі»
Getty Images

Китайські пошукові системи, національні ЗМІ та соціальні мережі видаляють публікації про перемогу на «Оскарі» режисера кінострічки «Земля кочівників» Хлої Чжао.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Видання пише, що одразу після церемонії користувачі соцмереж та сайтів почали вітати режисерку з перемогою. Однак до середини дня майже всі дописи видалили. Пошуки імені режисерки у провідних пошукових системах країни давали посилання на новини про її попередні нагороди.

Два репортери державних ЗМІ розповіли WSJ, що отримали наказ від Мінпропаганди Китаю не повідомляти про перемогу Чжао через її «попередні публічні висловлювання».

Міністерство закордонних справ Китаю під час пресконференції не коментує видалення повідомлень в соцмережах. Пекін заявив, що це не дипломатичне питання.

Довідка

Чжао народилася в Китаї, але в шкільному віці переїхала в США. Вона стала першою в історії китаянкою, яка завоювала «Оскар», і другою жінкою після Кетрін Бігелоу, яка здобула режисерську нагороду Американської кіноакадемії.

Чжао критикують за її інтерв’ю журналу Filmmaker 2013 року. Там режисерка розповіла про те, як росла в Китаї. Вона назвала країну місцем, «де всюди брехня».

Chas News повідомляв, що «Оскар» за кращий фільм отримала стрічка про аутсайдерів — «Земля кочівників» Хлої Чжао. 

«Оскар» навпаки. У США оголосили лауреатів антипремії «Золота малина»