Китайські фірми побудували перший електромобіль, призначений виключно для таксі
Greg Kable

Дві провідні компанії Китаю, Didi Chuxing та BYD, об'єднали зусилля для проектування, розробки та побудови електричного автомобіля для конкретної мети.

Автомобіль — зелений хетчбек під назвою D1, повідомляє видання The Verge. Його розробила Didi Chuxing, провідна компанія таксі в Китаї, яка «перемогла» Uber в 2016 році, і BYD, один з провідних виробників електромобілів. D1 матиме після зарядки дальність пробігу 418 км, як оцінює NEDC (Новий європейський цикл водіння). Розробники пояснили деякі найцікавіші дизайнерські штрихи, які роблять цей автомобіль особливо придатним для подорожей на основі додатків для таксі.

На приладовій панелі розміщений екран середнього розміру, а також ще два сенсорних екрани на задній частині обох підголівників для доступу пасажирів до навігації та іншої інформації. За кермом є ще один менший екран, який виконує функції приладової панелі.

Автомобіль оснащений розсувними дверима, щоб водій не задів пасажирів або велосипедистів. Сидіння водія надзвичайно зручне для тривалого використання, а на задньому сидінні є додаткове місце для ніг. Колір покриття компанія назвала «зеленим авокадо», він схожий на велосипеди Діді для спільного використання.

D1 буде оснащений системою допомоги водієві другого рівня, яка включає попередження про виїзд зі смуги руху, автоматичне гальмування та попередження про зіткнення з пішоходами. Також в авто є система моніторингу водіїв, яка гарантує, що водії тримають руки на кермі і зосереджені на дорозі.

За словами автомобільного журналіста Грега Кабле, п’ятимісний D1 буде оснащений електродвигуном потужністю 100 кВт та літій-іонним акумулятором від компанії BYD Fudi у Чунцині.

Дві компанії розпочали спільну роботу над дизайном авто два роки тому. Didi є одним із найбільших операторів таксі у світі, і фірма стверджує, що забезпечує 10 млрд поїздок на рік. BYD є одним з провідних виробників електромобілів у Китаї.

Didi заявляє, що для проектування D1 використав дані, зібрані з 550 млн зареєстрованих пасажирів та 31 млн водіїв. «Щоб забезпечити надійну та економічно вигідну підтримку мережі водіїв, яка сьогодні забезпечує до 60 млн поїздок на день, DiDi China будує глибшу автомобільну екосистему для своєї центральної служби мобільності. Ми встановили союз із виробниками, постачальниками електроенергії та іншими гравцями галузі у ланцюжку створення вартості», — зазначає компанія.

Автовиробники розробляли машини для комерційних служб таксі протягом десятиліть. «Таксі завтра» в Нью-Йорку — це Nissan NV200. Знакові лондонські чорні таксі спроектовані та побудовані компанією London Taxi Company. Цю компанію придбала китайська фірма Geely в 2015 році, яка зараз виробляє електромобілі.

Uber і Lyft зробили кроки до збільшення кількості електромобілів, доступних у їх додатку. Діді каже, що сьогодні на платформі «близько одного мільйона» електромобілів.

Раніше ми писали, що самокероване «роботаксі» Tesla до повної автоматизації не дотягує й працюватиме лише на шосе.

Південнокорейські гіганти доставки їжі масово наймають кур’єрів