Кличко втретє став мером Києва. За нього проголосували 50,52% киян — другого туру не буде
УНІАН

Чинний міський голова Києва Віталій Кличко офіційно набирає 50,52% голосів. Про це повідомив Кличко в Telegram і голова київської ТВК Валентина Королькова.

У п'ятницю, останній день, коли мали оголосити офіційні результати місцевих виборів, столична ТВК розвіяла останні сумніви щодо другого туру та оголосила третю перемогу Віталія Кличка.

Вперше він переміг у травні 2014 року, коли набрав 57,4%.

Восени 2015 року кияни переобрали Віталія Кличка.

Тоді для цього знадобився другий тур, в якому чинний мер переміг Борислава Березу (за Кличка у підсумку проголосували 65,5% виборців).

Зараз перемогти Віталію Кличку не завадила навіть хвороба. Він отримав позитивний тест на COVID-19 за день до виборів. А 4 листопада у КМДА повідомили, що мер одужав.

До Київради проходять сім партій — офіційні результати виборів

До Київської міської ради за результатами виборів 25 жовтня проходять 7 політичних сил.

Про це також заявила Київська міська ТВК 6 листопада.

Сім партій подолали бар’єр у 5%:

«Європейська солідарність» — 20,52%;

«Удар» — 19,98%;

«Єдність» Олександра Омельченка — 8,74%;

ОПЗЖ 7,81%;

«Слуга народу» — 7,53%;

ВО «Батьківщина» — 7,49%

«Голос» — 5,97%.

Решта політсил набирають менше 5%.

До Київради було обрано 65 депутатів, які перемогли в територіальних виборчих округах, та 55 депутатів за єдиними списками партій.

Довге очікування результатів щодо мера

Одразу після голосування існувала інтрига про те, хто ж стане суперником Кличка у другому турі (другий тур виборів мерів у великих містах проводять, якщо в першому ніхто не набрав понад 50% голосів).

Найбільше шансів одразу кілька екзит-полів віддавали представнику ОПЗЖ та керівнику Києва часів президента Януковича Олександру Попову.

Певні шанси залишалися у Сергія Притули від «Голосу» чи Ірини Верещук від «Слуги народу». Але загалом всі готувалися до другого туру «Кличко проти Попова».

Пізніше все більше джерел повідомляли про те, що Віталій Кличко набирає все ж більше 50% — у штабі Кличка про це стали говорити через день після голосування на основі свого паралельного підрахунку голосів.

27 жовтня Кличко опублікував у своїх соцмережах фотографію привітання з перемогою на виборах, яке він отримав від «друга Арні» — колишнього губернатора Каліфорнії і знаменитого кіноактора Арнольда Шварценеггера.

А згодом привітав чинного мера столиці й один з конкурентів — Сергій Притула.

Заява ОБСЄ: вибори в Україні пройшли без порушень, але «опитування Зеленського» підіграло «слугам народу»