КМДА оголосила конкурс на залучення інвестора до будівництва канатної переправи через Дніпро

КМДА оголосила конкурс на залучення інвестора до будівництва атракціону – канатної переправи через Дніпро. Замовником проєкту є КП «Плесо», а замовником підготовчих робіт — Київське інвестиційне агентство.

Згідно з оголошенням на сайті КМДА, один посадковий майданчик планують розташувати на ділянці площею 0,02 гектара біля арки Дружби народів, другий – на ділянці площею 0,05 гектара на Трухановому острові. Йдеться про одноповерхові тимчасові споруди без фундаменту.

Вартість будівництва канатної дороги чиновники оцінили орієнтовно у 3,69 млн грн.

Головним критерієм визначення переможця КМДА назвала найкращу пропозицію щодо розміру платежу на утримання та розвиток Труханового острова. Згідно з умовами, інвестор зобов’язується щомісяця сплачувати на ці потреби щонайменше 10 тис. грн.

Проєктом Генерального плану Києва передбачено будівництво канатної дороги між Хрещатим парком і Трухановим островом — про це ще 18 лютого оголосив Інститут Генплану на своїй сторінці на Facebook.

Також раніше, 17 червня, КМДА оголосила, що через Дніпро від арки Дружби народів до Труханового острова за кошти інвестора облаштують атракціон канатної переправи. Проведення відповідного інвестиційного конкурсу передбачено розпорядженням КМДА № 864.

Як повідомили в Департаменті економіки та інвестицій, замовником реалізації проєкту є комунальне підприємство з охорони, утримання та експлуатації земель водного фонду Києва «Плесо». КП «Київське інвестиційне агентство» муніципалітет доручив розробку орієнтовних техніко-економічних показників та можливих передпроєктних пропозицій за об’єктом облаштування.

КМДА заявила, що попередньо довжина канатної переправи становитиме 530 м. Атракціон з’єднає правий берег Дніпра із Трухановим островом. Початок маршруту передбачається біля арки Дружби народів.

Проєкт канатної переправи є елементом рекреаційної інфраструктури. На думку КМДА, він не передбачає будівельних чи інших робіт, що можуть призвести до руйнування, знищення або пошкодження об’єктів культурної спадщини. Облаштувати об’єкт адміністрація обіцяє із встановленням збірно-розбірних конструкцій без фундаменту.

Завдяки цьому чиновники обіцяють реалізувати проєкт з дотриманням вимог Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Ідея канатної дороги виникла ще в 2017 році. Проєкт, за яким мали зводити канатну дорогу, належав «Проектним системам ЛТД» Андрія Миргородського. Проєкт Миргородського передбачав спорудження трьох станцій: на Поштовій площі, біля арки Дружби народів та на Трухановому острові. Зокрема, станція «Поштова площа» формою мала нагадувати «стрімкі абриси яхти».

Миргородський також є автором проєкту велопішохідного моста над Володимирським узвозом та пішохідного моста-хвилі на острів Оболонський, який почали будувати у жовтні 2020 року.

Торік у КМДА вирішили додати до маршруту житловий масив Русанівка, що викликало спротив у місцевих мешканців – вони заявили, що атракціон завдасть шкоди зеленій зоні Русанівської набережної.

До 2018 року приватні підприємці запускали над Дніпром тролей, доки муніципалітет не вирішив цей атракціон закрити. Посадовці заявили, що його розміщено незаконно, а також він заважає будівництву запланованої канатної дороги.

 

Вода, повітря, транспорт, мафія. Як бачать першочергові проблеми Києва ключові кандидати на посаду мера