КНУ ім. Шевченка позбавив Лукашенка звання почесного доктора

Самопроголошеного білоруського президента Олександра Лукашенка позбавили звання почесного доктора Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Відповідне рішення ухвалила вчена рада.

Про це в Facebook повідомила член вченої ради КНУ Марія Горбань.

«Вітаю університет! Нарешті! Лукашенка позбавили почесного звання доктора КНУ!», — відзначила вона.

Згідно з результатами голосування, 55 членів вченої ради підтримали позбавлення звання, 1 утримався і 1 проголосував проти.

Звання почесного доктора Олександрові Лукашенку присвоїли 5 листопада 2009 року.

Чому у Лукашенка забрали звання?

Минулого тижня Володимир Бугров, ректор КНУ, на форумі «Україна 30» говорив, що Лукашенка позбавлять почесного звання на засіданні вченої ради. Підставами є порушення прав людини та неповага до України.

Черговий виток напруги між країнами спровокувала примусова посадка літака Ryanair для затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича. Після цього інциденту Україна закрила своє небо для «Бєлавіа» і закрила авіасполучення.

Пізніше Лукашенко заявив, що у відповідь опрацьовується можливість прямих польотів з Білорусі до Криму, після чого в Україні йому пригрозили новими санкціями.

Українська сторона вважає, що на тлі останніх подій Лукашенка не можна називати нейтральним по відношенню до українсько-російського конфлікту на Донбасі. У зв'язку з цим Київ порушує питання відмови від переговорів у «Мінському форматі».

Шлюбні ігри тиранів. Таємниці, коханки та діти від них — це не про Казанову, а про те, як живуть тоталітарні лідери