Коболєв поділився невтішними прогнозами щодо ціни на газ взимку та «Північного потоку-2»

Минулого року ціна на газ взимку всупереч тенденції знижувалась. Тоді це пояснювалось перенасиченням ринку і кризою. Але цьогоріч, якщо не буде кризи, вона, ймовірно, зростатиме. Про це в інтерв’ю розповів глава правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

«Цифра в платіжках буде визначатися ринком, вона не буде встановлюватися рішенням чиновників, вона не буде політичною. Ціна може коливатися, але це нормально», — каже Коболєв. У той же час, зазначив голова НАК, не дивлячись на можливе зростання, споживач, завдяки відкритому ринку газу, завжди може підписати річний контракт з постачальником і сплачувати наприкінці кожного місяця фіксовану суму. 

Також голова «Нафтогазу» визнав, що наразі ринок газу майже повністю контролює бізнесмен Дмитро Фірташ через пов’язану з ним «Регіональну газову компанію», до складу якої входить більше половини всіх операторів газорозподільних мереж. За словами Коболєва, Фірташу належить близько 70% ринку, у той час як «Нафтогазу» — всього лише 2%. 

Прокоментував Коболєв і ситуацію навколо «Північного потоку-2». «Не думаю, що німці відмовляться від цього проєкту. У Німеччині своя внутрішня боротьба. Ситуацію з отруєнням Навального точно не обійдуть стороною, але я б на це не сподівався», — розмірковує голова «Нафтогазу». За думкою Коболєва, треба просувати санкції у Вашингтоні, адже вони вже дають результат.