Коли день Святого Миколая 2023 за новим календарем: історія свята і традиції
Unsplash

День Святого Миколая традиційно розпочинає цикл зимових свят в Україні. Це велике церковне свято і улюблений день дітлахів, яким святий приносить подарунки і солодощі.

З переходом ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар змінилась, зокрема, і дата дня Святого Миколая.

Сhas News уточнює, коли відзначати свято у 2023 році, і нагадує біографію Миколая Чудотворця.

Коли день святого Миколая в Україні 2023: нова дата

Після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар нова дата дня Святого Миколая — 6 грудня.

За старим календарем свято відзначали 19 грудня.

Хто такий Святий Миколай: біографія Чудотворця

Біографія Святого Миколая, як і більшості інших ранньохристиянських святих, овіяна таємницями. Сучасники про нього не згадували, так само не збереглися до наших днів і його твори.

Перші відомі біографії Миколая з'явилися за два століття після його смерті, коли культ святого став вже доволі популярним. І чим більше часу проходило, тим більше чудес та звершень йому приписували.

Відповідно до переказів, святий Миколай народився близько 270 року у місті Патар у римській провінція Лікія (на південному заході сучасної Туреччини). Його батьки були ревними християнами, а дядько, теж Миколай, за однією з версій, — єпископом сусіднього міста Мира.

Великий спадок, отриманий після смерті батьків, Миколай роздав нужденним. Він вирішив посвятити життя служінню Богу, і згодом його обрали єпископом Мирським. За однією з легенд, після смерті місцевого єпископа жителі міста вирішили, що його місце посяде перший священник, який зайде до храму. І ним став Миколай, який як раз прийшов помолитися.

Вважається, що кілька років Миколай просидів у в'язниці під час гонінь на християн за часів імператора Діоклетіана та його наступників. Після оголошення у Римській імперії едикту про віротерпимість він вийшов на волю та доклав зусиль до поширення християнства у Лікії.

Миколай очолював Мирське єпископство до кінця життя. Помер він близько 345 року — 6 грудня (у православних церквах, які дотримуються юліанського календаря — 19 грудня). Саме в цей день християни і вшановують пам’ять святого.

Чому святий Миколай приносить дітям подарунки

Згідно з легендою, по сусідству з Миколаєм жив чоловік, який «підступами сатани» пройшов шлях від «заможної людини до найбіднішого бідняка». Мав він лише трьох надзвичайно вродливих доньок, проте за відсутністі посагу ніхто не хотів їх взяти за дружину. Тож батько вже думав їх віддати у будинок розпусти, щоби отримати хоч якість гроші на життя.

Про це дізнався Миколай і тричі потайки підкидав сусіду мішечки із золотом. Завдяки цим дарункам кожна з доньок успішно вийшла заміж та врятувалася від страшної долі.

Згодом легенда позбулась згадок про проституцію, перетворилася на добру казку та поповнилася новими деталями. Зокрема, про те, що Миколай закидав дівчатам золоті подарунки через димохід одразу у панчохи. Звідси і пішла популярна на Заході традиція класти  подарунки саме у панчохи.

День святого Миколая: традиції в Україні

За українською традицією, на Миколая варили мед і пиво, влаштовували гуляння і катання з піснями на санях. Дітям цього дня дарували особливе печиво — миколайчики.

До дня Святого Миколая намагалися обов’язково віддати борги. Казали: «Якщо ти мені не віддаси до Миколи, то вже не оддаси ніколи».

Також було заведено миритися та прощати один одного: «На Миколу клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі».

Зараз на Миколая окрім подарунків для дітей існує традиція проявити турботу про нужденних — взяти участь у благодійних заходах або просто допомогти тим, хто цього потребує.

Також до дня Миколая за старим календарем (19 грудня) у великих містах України традиційно відкривали різдвяні ялинки і — за мирного часу — святкові ярмарки.

Прикмети на день Миколая

  • Великий іній — на врожай хліба.
  • Якщо 6 грудня йде дощ — гарно вродить озимина.
  • Мороз — на великий врожай хліба й городини.
  • Якщо ж у цей день дороги засипле снігом, зима буде холодною і затяжною.
  • Скільки випало снігу на 6 грудня — стільки ж трави буде 22 травня.
Найкращі привітання з Днем святого Миколая: у віршах, прозі та листівки
Свині, жаби, мухомори. Ми не пам’ятаємо ці символи Нового року, хоча ще на початку XX ст. вони були вкрай популярні