Коли держава піклується про громадян. Вакцини проти COVID-19 роздадуть безкоштовно усім мешканцям Португалії
The Conversation

Міністр охорони здоров’я Португалії Марта Темідо заявила в четвер, що державна служба охорони здоров’я нестиме відповідальність за розподіл вакцин проти коронавірусу, який буде безкоштовним для всіх.

Під час представлення стратегії вакцинації Темідо заявила, що країна придбає 22 млн доз вакцини від COVID-19 за €200 млн ($243,14 млн), повідомляє Reuters.

Керівник регуляторного органу «Інфармед» Руї Сантос Іво заявив, що Португалія підписала угоди про придбання знімків з потенційними виробниками CureVac, Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, Sanofi та GSK.

Португалія оголосила про план вакцинації людей проти коронавірусу добровільно та безкоштовно, і заявила, що сподівається на щеплення майже 10% населення протягом першої фази, яка розпочнеться наступного місяця.

Пріоритет буде надаватися:

  • особам старше 50 років із уже існуючими захворюваннями, зокрема ішемічною хворобою або проблемами з легенями;
  • спеціалістам, які працюють на «передовій» у таких галузях, як охорона здоров'я, військова справа та охорона;
  • людям, які перебувають у будинках для старих та відділеннях інтенсивної терапії.

Перший етап повинен бути завершений у січні-лютому, цитує Reuters Франциско Рамоса, координатора урядової робочої групи з питань вакцинації. Він зазначив, що перший етап може продовжитися до квітня, якщо будуть затримки.

Щеплення робитимуть у 1200 пунктах у медичних центрах по всій країні.

«Ми вже бачимо світло в кінці тунелю, але не всі вакцини надходять у перший день. Вони будуть поступово надходити протягом року», — сказав прем'єр-міністр Антоніо Коста.

Ще 2,7 млн людей будуть вакциновані під час другої фази плану, включаючи осіб віком від 65 років. Решта населення, як очікується, отримає щеплення під час третьої фази.

Португальський підрозділ Pfizer заявив у середу, що зможе розповсюджувати свою вакцину через три дні після того, як агентство Європейського Союзу з лікарських засобів дасть добро.

Португалія, де проживає близько 10 млн людей, повідомила про 307 618 випадків коронавірусу, у яких загинуло 4724 людини.

Після відносно легкої першої хвилі захворювання (порівняно з такими країнами, як Іспанія чи Італія), Португалія зазнала рекордної кількості інфекувань та смертей протягом другої хвилі за останні кілька тижнів.

Як ми писали раніше, Радуцький розповів, як Україні швидше отримати вакцину від COVID-19. Профільний коміт ВР рекомендує підтримати відповідний проєкт закону.

Кібершпигуни цікавляться мережею розповсюдження вакцини від COVID-19. IBM підозрює Китай та РФ