Коли «новачок» в позитивному сенсі. Як Україна виграла в Лізі націй у Швейцарії

Збірна України з футболу провела свій перший матч за дев’ять місяців. Як ви знаєте, через коронавірус на 2021 рік перенесли такий довгоочікуваний для нас Євро-2020. Але новий сезон Ліги націй стартував вчасно, хоча й подейкували про можливе скасування. Адже грати доводиться без глядачів.

От і Україна у Львові 3 вересня грала зі Швейцарією за порожніх трибун. Саме у Львові це важливий чинник, адже в цьому західному місті наша національна команда завжди має шалену підтримку і ще жодного разу не програла.

Нагадуванням цієї підтримки став запис гімну України перед грою а капела у виконанні фанатів. І фарт міста підтвердився — наші виграли 2:1 (Ярмоленко, 14, Зінченко, 68 — Сеферович, 41).

Хоча, звичайно, річ не лише в фарті. Команда Андрія Шевченка своєю грою не лише виборола право грати на Євро, але й пробилася в елітний дивізіон А Ліги націй. Крім Швейцарії в нашому квартеті грають справжні «монстри» — Іспанія і Німеччина. Вони в четвер між собою зіграли 1:1. Тож після першого туру Україна навіть стала лідером групи.

Особливістю матчу зі швейцарцям стало те, що наші обидва флангові захисники були абсолютними дебютантами в збірній. Це Олександр Тимчик та Богдан Михайличенко. Обох після гри відзначив тренер Андрій Шевченко. «Вони вийшли на непростий матч з дуже хорошим суперником, але зіграли впевнено і виконали завдання. Саме після гарного підключення Тимчика ми забили перший м'яч. Дуже задоволений нашими дебютантами», — сказав Шевченко.

Втім цитатою дня став коментар Олександра Зінченка. Коли український півзахисник забивав переможний м’яч, він не дивився на ворота, а м’яч полетів по чудернацькій траєкторії. Схожим чином Сашку вдалося забити за його «МанСіті» в Кубку англійської ліги. Подібні удари більш схожі на невдалі подачі, що щасливим випадком перетворилися на гол. Навіть воротар Швейцарії Ян Соммер засумнівався: «Якщо Зінченко справді бив по воротах, це фантастичний м’яч». Проте Зінченко заявив: «Зараз я можу зізнатися, що у випадку того гола за «Сіті» я подавав. Але зараз ставлю всі свої нові зуби, що бив по воротах».

У неділю, 6 вересня, Україна у гостях зіграє з Іспанією (початок о 21:45).

Ліга Націй — новий турнір для збірних. Він проводиться лише вдруге і, за задумом УЄФА, має замінити товариські ігри. Всі збірні поділені за силою на чотири дивізіони. Між ними існує підвищення та пониження в класі за результатами сезону. В елітному дивізіоні можна позмагатися за трофей і певні призові. Крім того Ліга націй цього сезону дає додатковий шанс на вихід до чемпіонату світу 2022 року в Катарі.