Коли відзначати Старий Новий рік в Україні за новим календарем
Unsplash

Перехід на новий церковний календар, який відбувся 1 вересня 2023 року, дещо заплутав деяких українців.

Настільки, що у грудні одним з популярних пошукових запитів у Google є «Коли Новий рік 2024 в Україні».

Сhas News відповідає на це питання, а також нагадує точні дати усіх головних зимових свят в Україні за новим календарем.

Коли Новий рік 2024 в Україні

Зміна років в Україні відбувається, як і раніше, за загальноприйнятим світським календарем. І перехід ПЦУ і УГКЦ на новий церковний календар жодним чином не вплинув на дату Нового року.

Отже Новий 2024 рік прийде, як зазвичай, 1 січня.

Коли Старий Новий рік 2024 в Україні

Традиція відзначати так званий Старий новий рік пов’язана з переходом деяких країн з юліанського календаря на григоріанський на початку ХХ століття.

В Україні це відбулось 16 лютого 1918 року за старим юліанським календарем — цей день за новим григоріанським календарем став одразу 1 березня.

Через різницю календарів у 13 днів з’явилась традиція відзначати не лише Новий рік 1 січня, але й Старий Новий рік (тобто Новий рік за старим стилем) 13 січня.

Зазначимо, що вказані зміни пов’язані саме з державним календарем, а не церковним. Тобто Старий Новий рік — не церковне свято, тому зараз його дата не зсувається після змін церковного календаря 2023 року.

Отже у 2024 році українці можуть традиційно зустрічати Старий Новий рік у ніч з 13 на 14 січня.

Головні зимові свята в Україні за новим церковним календарем

А ось дати деяких важливих церковних свят змінились.

Сhas News нагадує, коли відзначати популярні зимові свята в Україні за новим календарем (а також — за старим).

  • День святого Миколая — 6 грудня за новим календарем (19 грудня за старим). Ми докладно розповідали, що відомо про Святого Миколая і чому саме він приносить подарунки дітям.
  • Святвечір — 24 грудня (6 січня). Ввечері напередодні Різдва Христова православні українці готують вечерю із 12 пісних страв, що символізують 12 апостолів Ісуса Христа.
  • Різдво Христове — 25 грудня (7 січня). Одне з найбільших християнських свят, яке вшановує народження Ісуса у Вифлеємі. Цього дня закінчується Різдвяний піст (його ще називають Пилипівський).
  • Щедрий вечір, свято Маланки — 31 грудня (13 січня). Вечір напередодні Нового року, або свято Маланки. Цього дня готують щедру кутю, водять Козу і щедрують.
  • День святого Василя — 1 січня (14 січня). Рано вранці на Василя хлопці ходять хатами і засівають на добрий врожай і достаток в домівках.
  • Водохреще — 6 січня (19 січня). Важливе християнське свято, яке присвячене хрещенню Ісуса в річці Йордан. Цього дня віряни набирають в церквах освячену воду, а найвідчайдушні пірнають в ополонки і водоймища.
  • Стрітення Господнє — 2 лютого (15 лютого). Назва свята перекладається як «зустріч», оскільки в цей день зустрічаються Старий і Новий заповіти, а Бог з людством.
Свято наближається: коли потрібно колядувати, щедрувати та посівати за новим календарем
Багата, щедра, голодна кутя зимових свят 2023/2024: коли відзначати за новим календарем і традиції