Колишній спецпредставник ОБСЄ в Україні Сайдік вважає Росію стороною у війні на Донбасі

 

В Тристоронній контактній групі ОБСЄ відіграє роль посередника, а Росія і Україна є сторонами конфлікту на Донбасі — хоч як би РФ це заперечувала.

Про це в інтерв’ю «Укрінформу» заявив колишній спеціальний представник глави ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік.

«Росія, Україна та ОБСЄ є членами Тристоронньої контактної групи. Вона була створена, щоб знайти вирішення конфлікту на Донбасі шляхом реалізації Мінських угод. ОБСЄ не є стороною конфлікту, а лише посередником у його вирішенні», — сказав Сайдік. Він пояснив, що, виходячи з його слів, неважко відповісти на запитання про сторони конфлікту. Така він прокоментував твердження влади Росії про те, що вона не є стороною конфлікту на Донбасі

Дипломат також заявив, що війна на Донбасі нічим не виправдана.

«Цей конфлікт, на моє глибоке переконання, нічим не виправданий. Він лише приносить величезні страждання невинному багатомільйонному цивільному населенню. Кому це може бути насправді вигідно?» — зазначив Сайдік.

Австрійський дипломат додав, що посада спеціального представника глави ОБСЄ в Україні та в ТКГ була найважчою в його дипломатичній кар'єрі. За його словами, він вірив, що зможе внести свій внесок у вирішення конфлікту на Донбасі.

«На жаль, при всьому моєму щирому бажанні я не досяг своєї мети, але все ж зміг зробити свій внесок у захист цивільного населення з обох сторін лінії зіткнення – так, кількість загиблих у зв'язку з конфліктом істотно зменшилася під час мого терміну роботи. У 2019 році, приміром, не загинула жодна дитина», — підсумував Сайдік.

Чергове засідання ТКГ по врегулюванню конфлікту на Донбасі 28 жовтня завершилося домовленістю про відкриття 10 листопада двох контрольних пунктів в'їзду та виїзду — «Золоте» і «Щастя».

 

Блогер та актор Арестович — тепер радник з інформаційної політики української делегації ТКГ