Колишній заступник голови Служби судової охорони організував схему втечі ухилянтів за кордон: деталі
СБУ

Служба безпеки зібрала доказову базу на колишнього заступника Голови Служби судової охорони, який організував масштабну схему нелегального виїзду чоловіків за кордон.

Про це повідомили в СБУ.

Слідство встановило, що чиновника звільнили зі Служби судової охорони ще у 2021 році через корупцію. Але після початку вторгнення росії він вирішив заробити на ухилянтах.

Зловмисник створив в Україні фейковий благодійний фонд та понад 30 псевдоволонтерських організацій через зв’язки серед знайомих в держустановах.

Потім він оформлював ухилянтів як міжнародних перевізників гуманітарних вантажів від імені цих організацій, щоб ті могли виїхати з України. А вартість таких «послуг» становила від $2 тис. до $5 тис., кінцева сума залежала від терміновості виїзду.

Така схема діяла у Київській, Львівській, Хмельницькій, Волинській, Харківській, Вінницькій, Дніпропетровській та Одеській областях.

Ексчиновнику оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань);
  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Щоб уникнути правосуддя, фігурант у березні 2023 року втік за кордон під виглядом волонтера, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Шпигував для росіян під виглядом журналіста: агент фсб отримав 12 років тюрми (фото)