Колишньому главі КСУ й правоохоронцям, які переправляли його за кордон, висунули підозри

Прокурори Офісу Генпрокурора викрили групу, яка у березні 2022 року незаконно переправила через державний кордон колишнього голову Конституційного Суду України. 

Про це повідомили в ДБР та Офісі Генерального прокурора.

Підозри отримали ексголова КСУ, співробітник Державної прикордонної служби та заступник начальника райвідділу поліції на Закарпатті.

Правоохоронці не називають імені колишнього очільника КСУ.

За даними «New Voice», йдеться про Олександра Тупицького. У березні 2022 року його помітили у Відні. Тупицький покинув територію держави без проходження передбаченого законодавством прикордонного та митного контролю та без перевірки документів, що надають право на виїзд за кордон. У травні Тупицького оголосили у міжнародний розшук. Наприкінці липня — обрали для нього запобіжний захід: тримання під вартою.

За даними слідства, організована група незаконно переправляла громадян України через окремі прикордонні пункти пропуску в Берегівському районі Закарпатської області без проходження обов’язкового прикордонного контролю.

Організатором називають правоохоронця. Той, за даними слідства, інформував ухилянтів про спосіб перетину кордону та координував дії водіїв.

Зокрема, найняв водія, який перевозив чоловіків за межі України та особисто контролював, аби прикордонники пропускали ці автомобілі без перевірки документів у пасажирів та огляду машин.

Прикордонники, своєю чергою, документи перевіряли тільки у водія і лише його вносили до бази даних осіб, які перетнули державний кордон України. За межами пункту пропуску водій виходив з машини, передавав керування ухилянту і після цього повертався в Україну пішки, де отримував винагороду від правоохоронця.

Зазначено, що за цією схемою в березні 2022 року покинув Україну й колишній голова КСУ, щоб сховатися від кримінальної відповідальності за вчинення низки злочинів у сфері правосуддя. Водночас він сприяв незаконному перетину кордону ще двома громадянами, які їхали з ним.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Скандал із доларами на ліжку. ДБР затримало та повідомило про підозру голові Хмельницької МСЕК