Колишня прем'єр-міністр Майя Санду перемогла на виборах президента Молдови
Getty Images

Колишня прем'єр-міністр Молдови та лідер партії «Дія та солідарність» Майя Санду у другому турі виграла вибори президента.

Про це повідомляє ЦВК Молдови.

Станом на 7:50 опрацьовано 99,86% протоколів (залишилося отримати три з 2143 протоколів). Санду набирає 57,63% підтримки (938 390 голосів), а її опонент, чинний президент Молдови Ігор Додон 42.37% (689 980 голосів). Явка у другом турі виборів склала 53%.

Перед тим Санду перемогла у першому турі виборів, Додон фінішував другим з помітним відставанням. При цьому у першому турі частка голосів на закордонних дільниця склала 11% від загального числа тих, хто взяв участь у голосуванні.

Ввечері неділі Ігор Додон заявив, що лідирує на виборах президента Молдови, попри екзитполи. Напередодні виборів Додон заявив, що розраховує захищати свою перемогу на вулиці.

Майя Санду подякувала своїм виборцям, повідомляє Хвиля. Новообраний президент пообіцяла об'єднати розколоте в ході виборів суспільство і зайнятися вирішенням економічних проблем. Вона також заявила про намір домагатися розпуску парламенту і дострокових парламентських виборів, підкресливши готовність співпрацювати в цьому питанні з іншими політичними силами.

Чинний президент Молдови Ігор Додон поки свою поразку не визнав. Він обіцяв провести брифінг після засідання вищого керівництва країни в понеділок об 11:00.

У разі обрання Санду можливі зміни у відносинах України та Молдови – у команді Майї Санду обіцяють радикальні зміни.

«Президент Санду відкрито говоритиме, що Крим – це територія України. Це буде явною відмінністю від нинішнього президента, риторика якого негативно відбилася на відносинах», – заявляв в інтерв’ю ЄП однопартієць політика, віцеспікер парламенту Міхай Попшой.

Вибори президента Молдови: буде другий тур, розрив між Майєю Санду та Ігорем Додоном у 2%