Коломойський та Боголюбов отримали кіпрські «золоті паспорти»

Кіпрська газета Politis опублікувала імена 34 власників «золотих паспортів», у правомірності видачі яких місцева влада сумнівається.

Паспорти видавали у 2008 — 2012 роках в обмін на інвестиції в країну. До 2019 року для того, аби отримати такий паспорт, необхідно було вкласти в економіку Кіпру $2 млн. Протягом чотирьох років паспорт отримала 141 людина, 34 з них були в групі ризику (або класифіковані як особи високого ризику, або ж навіть звинувачені у певних злочинах і судимі). 

Серед громадян України у списку зазначені бізнесмен Ігор Коломойський, його дружина Ірина та донька Анжеліка; партнер Коломойського по бізнесу Геннадій Боголюбов, бізнесмен Костянтин Григоришин, один із засновників корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Віталій Гайдук та його дружина Олена.

Також до переліку потрапили 24 громадянина Росії. Серед них — співвласник і президент металургійної компанії Evraz Олександр Фролов, а також заступники голови правління Газпромбанку Олексій Матвєєв і Олександр Муранов.

ЗМІ пишуть, що схему видачі «золотого паспорту» в обмін на інвестиції на Кіпрі запровадили після банківської кризи 2013 року. За цей час, за даними кіпрського мінфіну, відповідь «так» на заявку на документ отримали 1864 людини (без урахування членів їхніх сімей). Видача «золотих паспортів» принесла Кіпру 6,6 млрд євро.

Але вже з 2019 року уряд посилив вимоги для отримання таких паспортів: поріг обсягу інвестицій підняли з 2 млн євро до 2,5 млн євро. До того ж, запровадили два обов’язкових внески по 75 тис. євро — у Фонд досліджень та інновацій та у Корпорацію розвитку земельних ресурсів.