Комітет Генасамблеї ООН підтримав проєкт посиленої резолюції щодо ситуації в Криму
Bogomolov.PL

Комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН схвалив проєкт, вже п’ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна».

Про це повідомило МЗС України у своїй заяві.

Схвалення проєкту – важливий внесок у продовження міжнародного тиску на РФ у зв’язку з незаконною окупацією та спробою анексії Криму. Документ підготовлено на основі двох останніх доповідей Генерального секретаря ООН, представлених на вимогу Генасамблеї, в яких задокументовані численні факти масових порушень прав людини на окупованих територіях.

Ключовим елементом оновленого проєкту резолюції є заклик до міжнародного співтовариства до посилення взаємодії, зокрема у рамках міжнародних платформ, для тиску на РФ з метою змушення її до виконання міжнародних зобов’язань як держави-окупанта.

Особливу увагу автори приділили кваліфікації «органів» на тимчасово окупованих територіях України як «окупаційної влади Російської Федерації».

Резолюція констатує продовження РФ протиправної діяльності згідно з міжнародним гуманітарним правом, що включає переселення російських громадян на півострів та примусову зміну громадянства з метою модифікації демографічного складу населення.

Серед важливих положень цьогорічного проєкту є заклик до припинення кримінального переслідування за ухилення від військового призову, засудження безкарності, що триває, у випадках насильницьких зникнень людей та констатація ролі ФСБ РФ у задокументованих випадках тортур.

В ООН привертають увагу до системних політичних репресій проти представників кримськотатарського народу, нових необґрунтованих суворих вироків політичним в’язням, переслідування Православної церкви України в Криму, переслідування журналістів, зокрема громадянських, використання пандемії для здійснення подальшого наступу на права людини.

Резолюція вимагає від РФ негайно припинити грубі порушення прав людини та забезпечити безперешкодний доступ міжнародним правозахисним механізмам, включно з Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні і Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ, на територію тимчасово окупованого півострова.

Генасамблея схвалить резолюцію у грудні.

Як ми писали раніше, очільник МЗС Литви повідомив, що питання Криму заважатиме вступу України до НАТО.

Мілітаризація Криму. Окупанти будують нові штольні для підводних човнів