Комітет ВРУ гальмує примусове стягнення боргів з облгазів Фірташа
УНІАН

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу не пропускає законодавчу правку про введення спецрахунків для облгазів. Так нардепи блокуються процес примусового стягнення грошей з рахунків облгазів. Натомість так держава могла б погасити їхні борги перед Оператором ГТС.

Про це розповів голова Оператора ГТС Сергій Макогон в інтерв'ю «Економічній правді».

«Законопроєкт підтримує Міненерго і всі інші. На жаль, він не може пройти комітет Верховної Ради з ПЕК. Не знаю,Є чому. Хоча останнім часом комітет почав демонструвати активність в цьому питанні» — сказав чиновник.

Облгази з початку 2021 року у вісім разів наростили борги і довели їх з 1,23 млрд грн до 9,943 млрд грн.

Макогон нарікає: «Відносно них (облгазів — Прим. ред.) немає ніякого законодавчого вимоги хоч щось нам платити. Договір є, але механізму впливу немає. До них приїжджає НКРЕКУ, виписують їм штрафи, ми подаємо на них в суд, але це все довго. Ми давно запропонували і досі наполягаємо на впровадженні так званих розподільчих рахунків».

За словами Макогона, ця боргова проблема може бути частиною бізнес-стратегії власників облгазів. При цьому більшість облгазів в Україні належить олігархові Дмитру Фірташу.

Фірташ змінив засновників свого «Дніпропетровськгаз збут» на кіпрські компанії