Компанія BioNTech створила альянс компаній, які планують виготовити 2 млрд доз вакцин протягом 2021 року
Getty Images

Німецька компанія BioNTech SE, яка спільно з Pfizer Inc. виробляє та поширює вакцини, створила альянс із 13 компаній. Про це пише The Wall Street Journal.

Виробник першої на Заході вакцини від COVID-19 будує новий виробничий альянс, який може дати Європі та решті світу порятунок на від болісної нестачі щеплень.

Переговори про нього фірма координувала з Pfizer. Альянс із 13 компаній, включаючи Novartis AG, Merck KGaA та Sanofi SA, ставить за мету виробити цього року два мільярди доз вакцини.

Більшість з учасників об'єднання базуються на території ЄС.

Вакцина BioNTech використовує нові сучасні методи, які вимагають дефіцитних інгредієнтів та досвіду. Це створює ланцюг поставок, який є вразливим через контроль експорту, який ЄС, Великобританія та США ввели в останні місяці, попередили представники компанії.

Європейський Союз бореться з нестачею вакцин, оскільки виробники, включаючи британсько-шведську фармацевтичну фірму AstraZeneca PLC, відстають у строках доставки щеплень до блоку.

Дефіцит значною мірою торкнувся ЄС, який повільніше, ніж його західні союзники, замовляв та затверджував вакцини. Це підняло напруженість між блоком та Великобританією та США.

Тим часом Європейське агентство лікарських засобів (EMA) рекомендувало включити алергічну реакцію в перелік можливих побічних ефектів протикоронавірусної вакцини компанії AstraZeneca.

Ізраїль відправить Україні 10 млн доз вакцини Pfizer