Компартія Куби оголосила наступника Рауля Кастро
Getty Images

Мігель Діас-Канель змінить Рауля Кастро на посту першого секретаря Компартії Куби, повідомляє BBC із посиланням на Twitter партії.

Це означає, що Кубою керуватиме інша людина, крім Фіделя або Рауля Кастро, вперше після кубинської революції 1959 року.

Партія оголсоила, що 60-річний Діас-Канель вважається відданим прихильником Кастро та їхніх поглядів. Він заявив, що не змінюватиме політичну лінію країни.

Нині Діас-Канель є президентом Куби. Він у 2018 році змінив Рауля Кастро на цій посаді й отримав підказки щодо більш впливової посади лідера партії.

89-річний Рауль Кастро 16 квітня заявив, що вирішив залишити посаду першого секретаря Комуністичної партії Куби.

Виступаючи в п'ятницю, коли Діас-Канель ще не був офіційно призначений першим секретарем, Кастро заявив, що передасть керівництво молодому поколінню, «сповненому пристрасті та антиімперіалістичного духу». Діас-Канель майже на 30 років молодший за свого попередника.

Довідка

Рауль Кастро — молодший брат і соратник колишнього лідера Куби Фіделя Кастро, який передав йому виконання обов'язків на ключових постах. У 2008-му він одночасно став главою держави, уряду і головнокомандуючим Збройними силами Куби.

У 2018 році у зв'язку з прийняттям нової Конституції Куби Кастро залишив посади глави держави і уряду, залишившись на посаді лідера Компартії Куби і головнокомандувача. Згідно новому Основному закону, в 2019 році на Кубі були утворені посади президента і прем'єр-міністра.

Комуністична партія Куби має приблизно 700 тис. членів (населення Куби — 11 млн людей). Це єдина легальна політична партія у державі, яка вирішально впливає на життя суспільства та країни.

Рауль Кастро пішов з посади лідера Компартії Куби