Військові витратили 600 млн грн на непридатну систему управління армією — ЗМІ
International Committee of the Red Cross

Українські військові витратили 600 млн грн на систему управління армією, яка може бути непридатною, стверджує Bihus.Info

У 2016 році військові замовили ТОВ «Еверест Лімітед» систему управління збройними силами. На розробку витратили чотири роки і 600 млн грн бюджетних коштів. Але аудит виявив у новій системі під назвою «Дзвін» таку кількість вад і проблем, що її впровадження може виявитися недоцільним і неможливим, вказують журналісти.

Відповідно до контракту, фірма мала виконати дослідно-конструкторську роботу «Дзвін-АС». Це мало бути створення автоматизованої системи центру оперативного керівництва ЗСУ. Інакше кажучи — системи управління військом. «Еверест» мав зробити дві основні речі:

  • написати спеціалізований військовий софт;
  • обладнати кілька пунктів управління (штабів і машин) технікою, на якій ці програми працюють.

До «Дзвону» компанія «Еверест» подібного програмного забезпечення не розробляла, її основним видом діяльності була торгівля комп’ютерами, приладдям і готовим софтом. Тому спочатку навіть саме Міноборони дало висновок, що компанія роботу виконати не спроможна. Але за кілька тижнів різко передумали. Військові вирішили: якщо «Еверест» залучить співвиконавців, то можна замовляти, і контракт таки підписали.

Робота над проєктом тривала чотири роки, за цей час кошторис зростав, адже замовник з підрядником постійно змінювали план і обсяг робіт.

Влітку 2020 року, за кілька місяців до здачі проєкту, СБУ почало аудиторську перевірку. Спочатку фінансову, а потім, восени — комплексний аудит по проєкту в цілому.

Загальний висновок аудиту такий: софт не відповідає поставленому завданню. Подальше використання «Дзвону» може бути взагалі недоцільним, а закупівля 12 комплексів не обґрунтована.

«Дзвін» несумісний із аналогічними системами країн-членів НАТО.

За даними журналістів, замовником виступало Міноборони, воно ж платило за контрактом. Однак від початку керували проєктом чиновники Генштабу, пише видання.

Паралельно з аудитом у жовтні 2020 року підійшли строки здачі проєкту в цілому. До комісії з прийому етапу вперше увійшли кілька програмістів зі спеціалізованої айтішної спецчастини ЗСУ.

Колишні волонтери-аеророзвідники виявили декілька проблем і недоліків.

Журналісти відзначають, що у Генштабі їхній запит про коментар проігнорували. У Міноборони зазначили, що передали матеріали аудиту в ДБР і не можуть ухвалити рішення по «Дзвону», доки не завершиться слідство.

За даними Bihus.Info, наразі в Бюро є щонайменше два кримінальні провадження по «Дзвону».

Компанія «Еверест» стверджує, що інформація про недоліки системи — вигадка.

Додаток Kyiv Smart City більше не працює