Конгресмени США звинувачують чотири корпорації —֫ технічні гіганти у «монополізації влади»

У звіті, підтриманому законодавцями від Демократичної партії, закликають до змін, які можуть призвести до розділення деяких найбільших американських технологічних компаній.

Рекомендація є результатом 16-місячного розслідування конгресу щодо Google, Amazon, Facebook та Apple.

«Ці фірми мають занадто велику владу, і ця влада повинна бути стримана», — цитує BBC заяву депутатів від Демократичної партії, які працюють над розслідуванням.

Але республіканці, які беруть участь у розслідуванні, не погодилися з рекомендаціями.

У своїй заяві республіканський конгресмен Джим Джордан відхилив доповідь як «упереджену» і заявив, що вона містить «радикальні пропозиції, які переосмислять антимонопольне законодавство згідно бачення крайніх лівих».

Інші його колеги заявляють, що підтримують багато висновків звіту щодо антиконкурентної тактики фірм, але вважають, що засоби, запропоновані демократами, заходять занадто далеко.

«Антимонопольне правозастосування на ринках великих технологій не є питанням, що стосується партій», — сказав республіканець Кен Бак і додав: «Але краще унція запобігання, аніж півкілограма лікування — я б волів, щоб діяло цілеспрямоване антимонопольне законодавство, аніж обтяжливе регулювання, яке вбиває інновації в галузі».

Американські технологічні компанії стикаються останні роки з посиленим контролем з Вашингтону щодо їх розміру та потужності. Розслідування Комітету юстиції палати представників — лише одне з численних дій, з якими стикнулися такі фірми, як Facebook та Apple.

Члени комітету на 449 сторінках звіту звинувачують компанії в тому, що вони стягують високі збори й примушують менших клієнтів до невигідних контрактів.

«Простіше кажучи, компанії, які колись були мізерними, аутсайдерами, які кидали виклик статус-кво, стали тими монополіями, які ми востаннє бачили в епоху нафтових баронів та залізничних магнатів», — йдеться в документі.

Автори звіту вважають, що висновки повинні спонукати політиків розглянути низку змін. А саме — посилення виконання чинного законодавства про конкуренцію, а також обмеження сфер, в яких фірма може вести бізнес. Влада також може заважати компаніям діяти в сферах, де вони є домінуючими постачальниками. Приклад — Amazon, яка виступає як продавцем, так і ринком збуту для інших покупців.

У липні боси великих технічних фірм захищали свої дії, даючи свідчення перед комітетом.

Про що йдеться у звіті?

Facebook мав «монопольну владу» на ринку соціальних мереж, яку він підтримував, використовуючи свою перевагу у даних для «придбання, копіювання або знищення» нових загроз.

Google монополізував пошук та рекламу в Інтернеті, використовуючи «низку антиконкурентних тактик», включаючи привілеї власного вмісту перед іншими веб-сайтами.

Amazon володів «значною та довготривалою ринковою владою» в Інтернет-магазинах, що частково сприяло «антиконкурентній поведінці у ставленні до сторонніх продавців».

Apple використовував монопольну владу через свій магазин додатків, який існував «для створення та посилення бар'єрів конкуренції, дискримінації та виключення конкурентів, надаючи перевагу власним пропозиціям».

 

Facebook просуватиме вміст груп у пошуковиках та у стрічках новин користувачів