Конституційний Суд скасував заплановані збори суддів і розглядатиме питання ринку землі
Юлія Діденко

Конституційний Суд України розмістив на своєму сайті оголошення, що збори суддів КСУ перенесено. В порядку денному – закрите засідання справи про офіційне тлумачення положень Конституції щодо права власності на землю.

Про це повідомив перший віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук на засіданні Погоджувальної ради, сайт КСУ і суддя КСУ Ігор Сліденко в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

Стефанчук заявив, що об 11:00 в понеділок були скасовані збори суддів і було «з порушенням усіх процедур» змінено порядок денний роботи КС. О 12 годині почнеться пленарне засідання Великої палати КС, продовжать розгляд справи за конституційним поданням 46 нардепів щодо офіційного тлумачення першого речення частини першої статті 13 частини першої статті 14 Конституції. Засідання стосується тлумачення по землі.

Стефанчук заявив: «Мені видається, що мабуть є час, щоб ми спинилися в прийнятті неконституційних і незаконних рішень і почали шукати вихід із цієї ситуації. Це зобов’язує в тому числі і Верховну Раду, я вношу таку пропозицію, щоб більш уважно підійти і доукомплектувати наші вакансії в КС».

Суддя Конституційного Суду України Ігор Сліденко стверджує, що в понеділок Велика палата КС продовжує розгляд конституційного подання, суть якого зводиться виключно до тлумачення положень Основного закону — землі як основного національного багатства.

За його словами, тлумачення поняття «земля» як об'єкта права власності не є ключовим у даному поданні. Йдеться про тлумачення норм Конституції, пояснив суддя. Він сказав, що йому не відомо, з яких причин було перенесено збори суддів, і які саме питання планувалися до розгляду.

Він також зазначив, що не знає, коли буде включено до порядку денного питання про його відставку.

Передісторія

Народні депутати від фракції ВО «Батьківщина» та члени депутатської групи «За майбутнє» оскаржують в КС закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

28 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про ринок землі, ухвалений парламентом 31 березня, назвавши це історичним моментом для України.

15 квітня Тимошенко принесла в офіс президента лист, у якому вимагала від Зеленського накласти вето на ухвалений парламентом законопроєкт про ринок землі.

Грати на вікна від презервативів

КСУ 30 жовтня уклав угоду з ТОВ «Трейд тулс» на встановлення металевих ґрат на двері та вікна першого поверху вартістю 49 тис. грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Які саме двері і вікна мають бути заґратованими, в угоді не вказано.

Закупівля була проведена без використання електронної системи, оскільки вартість угоди нижча за законно визначений поріг у 50 тис. грн. Фактично у «Прозорро»  просто оприлюднили лише дані про угоду, укладену без відкритих торгів.

Закупівля оприлюднена після 16:00, тобто після завершення акції протесту біля КСУ вранці 30 жовтня. Громадяни, обурені рішенням суду щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, закидали двір суду презервативами та димовими шашками. Суддів, які ухвалювали рішення, активісти вимагали відправити до російського Ростова-на-Дону.

27 жовтня КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. У ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. Під будівлею КСУ розпочалися протести, а проти суддів КСУ відкрили кримінальну справу. Хто такі люди, що викликали гарячий резонанс, читайте в матеріалі Chas News.

Судний день Зеленського