Консул України в Санкт-Петербурзі хотів купити базу даних на ярмарку — ФСБ РФ

Український консул в Санкт-Петербурзі Олександр Сосонюк хотів придбати на ярмарку бази даних росіян, повідомляє Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії.

«Чоловік шукав бази даних на громадян РФ. Цікавився житловими прописками, по машинах, реєстраційні номери. Ще даними ФСБ і базою даних кримінальних справ», — говориться на відео, оприлюдненим ФСБ.

На відео також присутній чоловік, який назвався продавцем з ярмарки «Юнона» в Петербурзі. Він розповів, що Сосонюк планував саме там придбати потрібну йому інформацію. «Я не знаю його імені. Я працюю на ярмарку «Юнона», продавець телефонів, планшетів. … Ми з другом зацікавилися пропозицією, хотіли продати їх (бази даних — Прим. ред.) йому», — заявив чоловік.

Судячи з відео, Сосонюка затримали в ресторані. Пізніше його доставили до управління ФСБ по Санкт-Петербургу і Ленінградській області. Туди ж прибули українські диппрацівники.

«Дипломатична помста»

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) Росії відреагували на заяву українського МЗС про вислання старшого дипломата посольства РФ в Києві.

«Висилка Києвом старшого дипломата посольства РФ після затримання їх консула в РФ не є ані дзеркальним, ані адекватним заходом», — повідомляє РІА Новини з посиланням на джерело в Москві. За його словами, консул України в РФ здійснив «протиправну дію», а висилка російського дипломата буде ні чим іншим, як «дипломатичною помстою».

За словами джерела Chas.News у дипломатичних колах, під старшим дипломатом, якого Україна оголосила небажаною персоною, мається на увазі Тимчасовий повірений у справах Росії в Україні Олександр Лукашик. Він очолює російську дипломатичну місію в Києві з листопада 2016 року.

Москва висилає українського консула у Санкт-Петербурзі, затриманого ФСБ