Корейський інститут допоможе усувати радіоактивне забруднення на Чорнобильській АЕС
Radioactive Team

Чорнобильська АЕС уклала угоду з Корейським інститутом досліджень атомної енергії про дезактивацію радіоактивних фрагментів бетону та металу на ЧАЕС.

Договір підписали на Чорнобильській АЕС, повідомляє на Facebook пресслужба Держагентства з управління зоною відчуження.

У рамках угоди представники ЧАЕС за технологіями KAERI дезактивуватимуть фрагменти бетону та металу. Застосують метод пінної дезактивації.

Випробування, за словами чиновників, триватимуть до кінця 2021 року. Відбуватиметься дезактивація радіоактивних бетонних фрагментів конструкцій та металевих пластин з нержавної й вуглецевої сталі.

Якщо випробування пройдуть успішно, то Чорнобильська АЕС отримає додаткову технологію дезактивації з правом використання виключно на промисловому майданчику станції, заявляє Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС».

Заступника директора з поводження з радіоактивними відходами Олександр Скомарохов заявив: «KAERI має технічні розробки, спрямовані на дезактивацію радіоактивно забруднених поверхонь, однак випробувати ці технології на реальних, а не штучно забруднених поверхнях, не може, оскільки подібні забруднення в Кореї на сьогодні відсутні».

Одночасно керівництво Чорнобильської АЕС виводить станцію з експлуатації й постійно шукає засоби і технології для дезактивації матеріалів. Хочуть вони й істотно зменшити кількість РАВ, що утворюються в цьому процесі. Майданчик ЧАЕС вони розглядають як лабораторний полігон для випробування запропонованої фахівцями з Кореї технології.

 

Корейці хочуть побудувати енергоблок з реактором нового типу на Рівненській АЕС