Корейці хочуть побудувати енергоблок з реактором нового типу на Рівненській АЕС

Енергетики з НАЕК «Енергоатом» обговорили з південнокорейськими колегами з компанії Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) можливість будівництва нових енергоблоків на українських АЕС.

За словами корейців, вони зацікавлені в будівництві енергоблоку з реактором APR-1400 на Рівненській АЕС. Частина підготовчих робіт з обґрунтування вибору майданчика для будівництва вже виконана, повідомляють в «Енергоатомі». Крім того, сторони обговорили питання, пов’язані з фінансуванням та локалізацією виробництва основних компонентів реакторної установки в Україні.

Меморандум про взаємопорозуміння «Енергоатом» та KHNP підписали ще у серпні 2016 року. Документ передбачав розширення взаємодії компаній в ядерно-енергетичній галузі.

За даними uatom, станом на літо 2020 року всього чотири енергоблоки з 15 на чотирьох українських АЕС ще не вичерпали строк проєктної експлуатації. Важливо і те, що на всіх АЕС в Україні працюють реактори типу ВВЕР1000/320, або ВВЕР 1000/338, або ж ВВЕР 440/213. Вказані типи реакторів проєктувались у 60-70 роки минулого століття. 

Реактор APR-1400, на противагу радянським аналогам, почали розробляти у 1992 році, а сертифікат відповідності корейського інституту йому надали у травні 2002 року. Атомні реактори такого типу використовують у Південній Кореї та ОАЕ.