Коронавірус серед політиків. Колишній прем'єр-міністр Судана Садік аль-Махді помер від COVID-19
Getty Images

Шведський принц Карл Філіп та його дружина принцеса Софія отримали позитивний тест на COVID-19, заявив шведський королівський суд у четвер.

Вони почуваються добре за таких обставин, йдеться у заяві суду. Як повідомляє Reuters, король Карл XIV Густав, королева Сільвія, старша сестра принца Кронпринцеса Вікторія та її чоловік принц Даніель здадуть тести протягом дня.

Карл Філіп — четвертий у черзі правонаступництва шведського престолу.

Колишній прем'єр-міністр Судана Садік аль-Махді помер від коронавірусу в ОАЕ

Останній демократично обраний прем'єр-міністр Судана Садік аль-Махді, який був повалений у результаті військового перевороту 1989 року, помер від зараження коронавірусом, заявила його партія в четвер.

Махді у віці 84 років був госпіталізований в Об'єднаних Арабських Еміратах три тижні тому, повідомляє Reuters.

Його поміркована партія «Умма» була однією з найбільших опозиційних партій, і Махді залишався впливовою фігурою після того, як сьомого президента Судану Башира було скинуто в квітні 2019 року.

Перехідна адміністрація Судану, яка керується угодою про розподіл влади між військовими та цивільними групами, оголосила триденну жалобу.

Минулого місяця сім'я Махді заявила, що він пройшов позитивний тест на COVID-19. Через кілька днів його перевезли на лікування в ОАЕ після нетривалої госпіталізації в Судані.

У заяві партії «Умма» сказано, що Махді буде похований у п'ятницю вранці в місті Омдурман в Судані.

Махді повернувся до Судану в грудні 2018 року після річного самовигнання, коли протести з приводу погіршення економічних умов та правління Башира набрали сили. Його дочка Маріам Садік аль-Махді, заступник лідера партії «Умма», була серед затриманих під час демонстрацій.

Хоча наступник голови партії ще не оголошений, вона була найпомітнішим лідером партії в політичних переговорах та повідомленнях ЗМІ за останні роки.

Опозиційні партії були сильно ослаблені під час трирічного правління Башира і борються за владу з військовими під час перехідного періоду в Судані. Це робить єдність партії «Умма» вирішальною для підтримання балансу сил.

Після того, як військові скинули Башира, Махді наполягав на переході влади до цивільного управління.

Оксфордський словник англійської мови не зміг вибрати лише одне слово 2020 року