Корпоратизувати і передати Кабміну. Зеленський дав доручення уряду щодо «Енергоатому»

Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну пришвидшити підготовку до корпоратизації НАЕК «Енергоатом» та опрацювати питання щодо його передачі в управління уряду.

Відповідно до указу президента, уряд має «вжити вичерпних заходів» для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії, зокрема перед «Енергоатомом». Станом на 16 липня заборгованість перед НАЕК за відпущену у 2020 році електроенергію становила майже 9 млрд грн.  

Але повернімося до корпоратизації. Що це взагалі значить? У коментарі Chas News член експертної ради при Міненерго Геннадій Рябцев пояснює: корпоратизація — це перехід держпідприємства у статус відкритого акціонерного товариства.

«Це не щось таке брудне. Це новий статус, нові можливості. ВАТ легше залучає кредити, воно управляється за колегіальним принципом, а не за вказівкою, воно може розпоряджатися майном і не проводити все через тендери… Тобто за закупівлі вже відповідатимуть члени правління підприємства і відповідні служби, а не держава Україна», — роз’яснює Рябцев.

У той же час, про приватизацію «Енергоатому» не варто й говорити, зазначає Рябцев, бо це — об’єкт критичної інфраструктури. «Ні про яку приватизацію об’єктів ядерної промисловості взагалі не йдеться… Це надбання всього українського народу, як би пафосно це не звучало», — каже експерт у сфері енергетики.

Коментуючи Chas News можливу передачу «Енергоатому» в підпорядкування Кабміну, радник в.о. міністра економіки Ольги Буславець Ольга Кошарна зазначає що такий крок був би вигідний самому підприємству.

«Це ініціатива «Енергоатому». Вони хочуть позбавитися контролю міністерства, тому що Кабмін — колегіальний орган і там немає управління, яке могло б займатися фінансовими планами компанії, наприклад», — стверджує вона.

Не виключає Кошарна і підтримку «Енергоатому» з боку Офіса президента і при цьому додає, ніби у президента за Конституцією не було права видавати указ.

Також Кошарна каже, що наразі «Енергоатом» нібито входить у «сферу впливу» нардепа від ОПЗЖ Андрія Деркача. «Після послуги з плівками віддали [підприємство] йому на відкуп. Тому що там конкретно його люди», —  стверджує радник Буславець.   

Зазначимо, ще минулий уряд Олексія Гончарука пропонував депутатам проголосувати у Раді за проєкт закону, яким заборонялась би приватизація деяких держпідприємств, але законопроєкт №2831 відкликали, а голосування по двох альтернативних проєктах парламент провалив.

2 вересня у Верховній Раді вже нинішній Кабмін зареєстрував новий законопроєкт №4020, яким забороняється приватизація «Енергоатому» та деяких інших держпідприємств. Наразі він переданий народним обранцям для ознайомлення. Вчора, 22 вересня, до цього проєкту подали ще два альтернативних. Тексту обох законопроєктів на сайті Раді поки немає.